OM eist forse gevangenisstraffen voor witwassen van 1,2 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot zes jaar tegen twee verdachten vanwege onder andere het witwassen van meer dan 1,2 miljoen euro aan bitcoins en grote geldbedragen. Het OM verwijt de twee mannen uit Elburg en Harderwijk daarnaast het voorhanden hebben van harddrugs, het doen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs, valsheid in geschrift en oplichting. Een mededader, een 37-jarige vrouw uit Elburg, wordt van valsheid in geschrift en oplichting verweten. Volgens de officier zouden de hoofdverdachten, twee mannen van 47 en 32 jaar, met prepaid cryptocurrency-kaarten van november 2016 tot en met april 2019 bijna 240.000 euro contant hebben opgenomen bij verschillende pinautomaten. Een cryptocurrency-kaart is een kaart die anoniem gevuld kan worden met bitcoins en waarmee aankopen gedaan kunnen worden.

Erfenis

Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de hoofdverdachten beschikten over grote geldbedragen en bitcoins. De mannen konden volgens het OM de uitgaven aan auto’s en horloge niet verklaren aan de hand van inkomensgegevens of legaal verkregen vermogen. De verklaringen van de verdachten waren niet concreet of verifieerbaar, zo bleek uit het requisitoir van de officier: “Verdachte heeft gesteld dat 7.000 euro van het onder hem in beslag genomen geld afkomstig is van een erfenis van zijn vader. Ik heb hem gevraagd daarvan schriftelijk bewijs of anderszins aan te leveren, doch zulks is door verdachte niet gedaan.” De officier vindt dat een criminele herkomst daarom als enige aanvaardbare verklaring kan gelden. De bedragen zouden bestaan uit contante opnamen, ontvangsten door verkoop van crypocurrencies, contante stortingen, contant geld en contante betalingen van auto’s en een horloge. In totaal zou het gaan om meer dan 1,2 miljoen euro.

Harddrugs

Tijdens het onderzoek werd in de schuur van de woning van de 46-jarige hoofdverdachte meer dan 17 kilogram aan verdovende middelen aangetroffen. Ook werden er voorwerpen ter voorbereiding van de handel in verdovende middelen gevonden en werd er op zolder een gegevensdrager in beslag genomen met gegevens over online drugshandel. Uit de gegevensdrager zou volgens het OM blijken dat beide verdachten betrokken waren bij de handel in verdovende middelen.

Fictief dienstverband en verdwenen sierraden

De officier verwijt de drie verdachten ook valsheid in geschrift . De 47-jarige man en de vrouw hadden een winkel in kantoorartikelen. Zij waren volgens de officier een fictief dienstverband aangegaan met de 32-jarige man: ”Ze deden het voorkomen alsof hij in dienst van de winkel was en daar werkzaamheden verrichtte waarvoor hij een salaris ontving. Er waren arbeidscontracten opgemaakt en ondertekend door de hoofdverdachten. Ook werden er loonstroken opgemaakt en aan de 32-jarige man verstrekt en in de bedrijfsadministratie verwerkt en opgenomen.” Het OM vermoedt dat de overeenkomsten onderdeel waren van de witwasconstructie. Tot slot verwijt de officier de 47-jarige man en de vrouw verzekeringsfraude. 0p 28 oktober 2018 deed de man bij de politie aangifte van inbraak in hun woning. Bij de inbraak zouden sierraden zijn gestolen met een waarde van 5729 euro. De verdachten maakte hiervan melding bij hun verzekeringsmaatschappij en ontvingen voornoemd bedrag. Bij een doorzoeking in het kader van het onderzoek werden de als gestolen opgegeven sierraden in de woning van verdachten aangetroffen.

Ernst van de feiten en strafmaat

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. De officier: “Witwassen vormt een ernstige bedreiging van onze samenleving. Verdachten hebben geen oog voor het ondermijnende karakter van hun handelen. Zij hebben alleen oog gehad voor hun eigen belangen”. Tegen de man van 47 eiste de officier gevangenisstraffen van zes jaar. De andere hoofdverdachte hoorde op 3 september al een gevangenisstraf van 5 jaar en 8 maanden en een geldboete van 28.5000 tegen zich eisen. Tegen de vrouw eiste het OM een werkstraf van 80 uur. Ook kondigde de officier op zitting een ontnemingsvordering aan.

De rechter doet op 25 september uitspraak.