Dodelijk ongeval met jetski: maanden cel geëist tegen bestuurder

Een prachtige zomerdag eindigt op zaterdag 24 augustus 2019 in een groot drama. Op de Maas in Ravenstein wordt een 23-jarige vrouw uit Deursen-Dennenburg overvaren door een jetski. De bestuurder stond vandaag voor de rechter: “Voor iedereen is dit ongeval een drama, maar wij verwijten de bestuurder dat hij zeer onvoorzichtig heeft gevaren en onvoldoende heeft geanticipeerd op de kwetsbare personen in het water.”

Die zaterdag stijgt het kwik tot ver boven de 25 graden. Veel mensen zoeken het water op en genieten van het mooie weer, zo ook in Ravenstein. Het is 14.39 uur wanneer er bij de politie een verontrustende melding binnenkomt. Een vrouw zou ernstig gewond zijn geraakt bij een ongeluk met een jetski. Hulp mag niet meer baten. De vrouw overlijdt ter plaatse aan haar verwondingen.

Natspetteren

Uit gesprekken met de bestuurder en getuigen wordt duidelijk wat er gebeurd is. Samen met onder meer haar vriend staat het latere slachtoffer in het water. Met de bedoeling om het groepje nat te spetteren wilde de bestuurder vlak voor het groepje naar rechts draaien. Echter, doordat hij geen gas meer gaf kon hij niet meer sturen. Met een flinke snelheid werd de vrouw uit Deursen-Dennenburg overvaren. De ernst van de situatie is direct duidelijk en de hulpdiensten worden ingeschakeld.

Overtredingen

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een reeks aan overtredingen. Zo voer hij zonder een klein vaarbewijs in plané. Dat betekent dat een voertuig dan niet meer door het water, maar over het water vaart. Mede als gevolg daarvan voer de jetski met een snelheid boven de geldende maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Daarnaast ging hij met de jetski recht op een groepje af en paste hij zijn vaargedrag onvoldoende aan op deze situatie: “Ik acht de tenlastegelegde dood door schuld in de zin van zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam wettig en overtuigend bewezen”, zo sprak de officier deze ochtend in de zittingszaal.

Omstandigheden

Bij het bepalen van de strafmaat houdt de officier van justitie sterk rekening met de gemaakte overtredingen, die in de ogen van het OM zeer ernstig zijn. Maar er zijn ook andere zaken die mee worden gewogen. Verdachte is niet verschenen ter zitting. Tegelijkertijd is ook gekeken naar het strafblad van de verdachte, dat aanzienlijk is: “Het telt meerdere veroordelingen op grond van de Wegenverkeerswet. Ook al zijn deze veroordelingen van langer geleden. Zo is hij in 2008 veroordeeld in verband met het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in het verkeer. Maar liefst acht keer rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs, in 2015, 2014, 2012, 2011 en 2008. Het zijn zaken die niet in het voordeel van de verdachte zijn.”

Eis

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. Uitspraak in de zaak is over twee weken.