Voor stroperij en wapenbezit eist OM in hoger beroep gevangenisstraffen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen de hoofdverdachte in een strafzaak met betrekking tot stroperij en illegaal wapenbezit. In de strafzaak voor het gerechtshof in Amsterdam staan nog acht andere verdachten terecht. Zij zouden vooral illegaal hebben gejaagd in natuurgebied Kootwijk-Loobos.

Eind 2014 werd, na inzending van een anonieme brief waarin de man werd beschuldigd van stropen, strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdverdachte gestart. Het gestroopte vlees zou hij inbrengen in een jaarlijkse wildbarbecue. De meedogenloosheid van het stropen kwam in het daarop volgende onderzoek duidelijk naar voren in de vele tapgesprekken en WhatsApp berichten tussen de hoofdverdachte en de medeverdachten. Verdachten blijken op zeer denigrerende wijze over de dieren te spreken.

Jachtakte

In het verleden was de hoofdverdachte in het bezit van een jachtakte, hij kent de regels van de jacht dus goed. “Met het behalen van de jachtakte wordt juist de liefde voor de flora en fauna bijgebracht. Jagen helpt de natuur in stand te houden en van een jager wordt dan ook verwacht dat hij met respect voor het dier jaagt en zeker niet op de manier waarop verdachte bezig was”, aldus de advocaat-generaal (AG) in het requisitoir. In slechts vier maanden tijd doodt hij minstens 60 ganzen en andere vogels, reeën, wilde zwijnen en een big. Ook dieren als katten, een hond en een roofvogel werden gedood. Daarbij werd het dierenwelzijn niet in acht genomen. Uit het hele dossier blijkt grote minachting voor de natuur.

Medeverdachten

Onder de medeverdachten zitten jachtaktehouders en voormalig jachtaktehouders. Ook deze mannen weten dus precies wat wel en wat niet mag bij het doden van al dan niet beschermde diersoorten. Ze hebben er echter voor gekozen zich niet aan de regels te houden. Ze hebben met de hoofdverdachte meegewerkt aan het illegaal afschieten van dieren en het verzamelen van vlees en zijn op onverantwoorde wijze met wapens en munitie omgegaan.

Wapenhandel

Het gedrag van de hoofdverdachte stopte niet bij het doodschieten van beschermde dieren. Hij hield zich ook bezig met het verder verwerken van door anderen illegaal geschoten wild. Hij ontweide dieren en regelde een slager. Ook organiseerde hij jachtpartijen voor jachtaktehouders, en schoot dan zelf mee. Om deze strooppartijen te kunnen uitvoeren heeft hij op uitgebreide schaal handel gedreven met wapens en zelf illegaal wapens voorhanden gehad.

Sgtrafeis

De hoofdverdachte is de spil in deze criminele organisatie. Ook is hij al meerdere malen in aanraking geweest met politie en/of justitie. Een forse straf  is wat de advocaat-generaal betreft dan ook op zijn plaats. Tegen de overige verdachten heeft de AG voornamelijk werkstraffen geëist tot 200 uur. Tegen een van hen eiste de AG naast 120 uur taakstraf een gevangenisstaf van drie maanden.