OM eist in hoger beroep zes jaar cel tegen geradicaliseerde Sallander

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 33-jarige man uit het Overijsselse Heeten een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Hij wordt verdacht van het deel uitmaken van meerdere terroristische organisaties. Ook vindt het OM dat hij daarvoor kennis en vaardigheden heeft verworven.

Volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), heeft hij zich in de periode van 2013 tot en met 2017 aangesloten bij verschillende jihadi-salafistische groepen in Syrië. Deze groepen zijn organisaties die een gewapende strijd voerden. Een strijd waarin alles dat afwijkt van de eigen ideologie wordt afgewezen en met grof geweld wordt bestreden. “De verdachte heeft zich met overtuiging, woord en daad daarbij aangesloten”, aldus de AG.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelt de man op 17 juli 2018 tot een gevangenisstraf van zes jaar, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte is niet aanwezig bij die rechtszaak. Hij bevindt zich, net als nu, in Syrië. Hij is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan.

Het OM concludeert dat de verdachte welbewust een actieve bijdrage heeft geleverd aan de jihadistische strijd. Daarvoor bestaat voldoende bewijs. Dit valt op te maken uit onder meer bestaand chatverkeer, een Facebookprofiel en een brief die de verdachte aan de rechtbank heeft geschreven. Ook verschijnen in Nederland diverse interviews met hem. Daarbij zijn ook foto’s geplaatst van de verdachte met een geweer.

Het OM kan geen begrip opbrengen voor het handelen van de voormalige postbode. De AG zegt dat het algemeen bekend is dat de groeperingen waarbij verdachte zich aansluit, schuldig maken aan terroristisch geweld en oorlogsmisdrijven. “Het feit dat de verdachte deze afslag in zijn leven nam zorgt ervoor dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige strafbare feiten.”

Het gerechtshof in Den Haag doet op 4 februari 2021 uitspraak.