OM eist 4 jaar gevangenis tegen teruggekeerde Syriëganger

Tegen een 29-jarige vrouw die eind 2019 terugkeerde uit het strijdgebied van IS heeft het OM donderdag een gevangenisstraf van 4 jaar geëist. Daarvan is 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De vrouw stond voor de rechtbank Rotterdam terecht vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Zij stapte in december 2013 in Nederland op de trein en reisde haar man achterna naar Syrië. Met hem kreeg zij een zoon, die was voorbestemd om een strijder te worden voor IS.

Na de dood van haar man trouwde ze opnieuw met een IS-strijder. Ook hij liet het leven in het strijdgebied. Op social media maakte de vrouw volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket propaganda voor IS. In haar berichten verheerlijkte zij het leven en het geweld in het strijdgebied.

De officier gaf een vertaald voorbeeld van zo’n tweet: “Yes, We zijn hier om te heersen! We nemen jullie huizen in, jullie rijkdom af en jullie levens. Precies zoals jullie het bij ons hebben gedaan! & Yes, we haten jullie uit zijn naam.”

Vuurwapen

Op de profielfoto’s van haar social media accounts stond een man met een vuurwapen hand in hand met een vrouw in niqab. Open en bloot hing in haar woning een automatisch vuurwapen. De vrouw beheerde ook een appgroep voor vrouwen in het strijdgebied, waarbinnen allerlei spullen van kleding tot wapens en granaten werden verhandeld.

De vrouw meldde zich in 2019 in Turkije bij de Nederlandse ambassade. Zij werd uitgezet naar Nederland en aangehouden bij aankomst op Schiphol.   

De officier van justitie benadrukte voor de rechtbank dat de vrouw heel goed wist waaraan zij begon met haar reis naar Syrië.  Volgens de officier van justitie had zij gedurende vijf jaar een groot aandeel binnen de Islamitische Staat. Hij breidde zijn eis voor gevangenisstraf uit met een aanzienlijke proeftijd, omdat de vrouw nog steeds het salafistische gedachtegoed aanhangt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.