Celstraf geëist tegen verdachte nieuwjaarsrellen

Toen Den Bosch op maandag 25 januari werd getroffen door de zogenoemde avondklokrellen, was het niet voor het eerst dit jaar dat de stad getroffen werd door een golf van geweld. Dit jaar was nog maar net begonnen toen het in de stad onrustig werd en er vernielingen werden gepleegd. Vandaag stond de eerste verdachte van de zogenaamde nieuwjaarsrellen voor de rechter.

De ongeregeldheden vonden die nieuwjaarsnacht vooral plaats in de Graafsewijk. Twee auto’s werden in brand gestoken en er werden meerdere vernielingen gepleegd, onder meer door het afsteken van zwaar vuurwerk. Van meerdere verdachten waren beelden beschikbaar, die eerder deze maand werden gepubliceerd in opsporingsprogramma’s.

Aanhoudingen

In de vroege ochtend van 10 maart werd een 19-jarige man uit Den Bosch opgepakt op basis van de beelden. Hij zou met een aantal anderen betrokken zijn geweest bij het omver duwen van een auto op de Graafseweg. Het voertuig werd kort daarna in brand gestoken.

Onvrede

Onvrede over de coronamaatregelen zouden ten grondslag liggen aan het geweld, dat in de wijk diepe indruk maakte. De officier van justitie neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij een actieve rol had bij de rellen: “De intensiteit waarmee een grote groep relschoppers tekeer ging, was ongekend. Goederen van volstrekt onschuldige mensen werden vernield en ook de politie moest het ontgelden. Agenten hebben zich op enig moment zelfs voor hun eigen veiligheid moeten terugtrekken.”

Eis

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 28 dagen, waarvan 13 voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur. Het onderzoek naar de rellen is nog in volle gang. Onder meer op basis van de beelden rekent het Openbaar Ministerie op nieuwe aanhoudingen.