Drugslab boven kinderdagverblijf in Amsterdam

In een appartementencomplex boven een kinderdagverblijf in Amsterdam IJburg heeft de politie een drugslaboratorium aangetroffen. Vier verdachten die via een balkon en het dak probeerden te vluchten zijn daarbij op 25 mei aangehouden.

Vergroot afbeelding
Drugschemicaliën

De ontdekking van het drugslab en de aanhoudingen zijn stilgehouden vanwege het nog lopende onderzoek. Dat leidde maandag tot de aanhouding van een vijfde verdachte, een 27-jarige man uit Rijswijk. De politie kon het onderzoek beginnen naar aanleiding van berichten die via het cryptoplatform ANOM werden verstuurd.

In het appartement op de vierde etage werd cocaïne bewerkt in een zogenoemde wasserij. De aanwezige apparatuur, gereedschappen, 360 liter aan chemicaliën en verpakkingsmateriaal versterkten de indruk dat in de woning een drugslab was ingericht. In de woonkamer stond een pers om de cocaïne tot blokken te vormen.

Vernietigd

In de keukenkastjes ontdekten de forensische rechercheurs ongeveer 6 kilo cocaïnebase. In verschillende mengemmers zat nog eens ongeveer 13 kilo cocaïne hydrochloride, ook wel snuifcocaïne genoemd. De inbeslaggenomen drugs, chemicaliën en het verpakkingsmateriaal zijn nog dezelfde dag op 25 mei onder toezicht van de politie in de vuilverbranding vernietigd.

De aangehouden verdachten zijn vier mannen van 24 tot 53 jaar uit Amsterdam, Ecuador, Albanië en Colombia. Zij zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. Deze week heeft de rechtbank Rotterdam de voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd.

De vijfde verdachte is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor twee weken in bewaring gesteld. Bij de doorzoeking van zijn woning en twee loodsen in Den Haag en Honselersdijk is beslag gelegd op meer dan 2000 liter drugschemicalien, ruim 16,5 kilo cocaïnebase, een motorscooter, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.

Vergroot afbeelding
Drugschemicaliën