Tot 30 maanden gevangenisstraf geëist tegen hoofdverdachte van georganiseerde handel in professioneel vuurwerk

Vandaag stonden twee verdachten, broers, voor de rechter in Rotterdam voor handel in professioneel vuurwerk. Het OM verwijt beide mannen dat zij 4500 kg professioneel vuurwerk, geen consumentenvuurwerk, met een straatwaarde van 70.000 euro in een container hadden en dit ter beschikking stelden aan particulieren.

Uit onderzoek blijkt dat het ging om een goed georganiseerde handel die vermoedelijk al jaren aan de gang was en waarbij ieder van de verdachten een eigen rol had. Een van de twee broers kan volgens het OM worden gezien als degene die de leiding had, het vuurwerk financierde en de feitelijke leveringen overliet aan anderen, waaronder zijn broer. Deze broer zorgde er, samen met anderen, voor dat het vuurwerk bij de particuliere klant terecht kwam.

Daarbij werd volgens de officier telkens dezelfde werkwijze gehanteerd, waarbij het voertuig van de klant vanaf een bepaalde locatie werd meegenomen om vervolgens bij de container te worden beladen met vuurwerk. Daarna werd het met vuurwerk beladen voertuig weer teruggebracht naar de klant.

De opslag werd door de politie ontdekt nadat een klant met ruim 150 kg professioneel vuurwerk in zijn auto werd aangehouden. Op het terrein waar de container stond blijken camera’s te hangen die door de politie zijn gevorderd en uitgekeken. Op die beelden was te zien dat in de container meermalen bakwagens met professioneel vuurwerk werden gelost en dat het een komen en gaan was van voertuigen die vervolgens vanuit de container werden beladen met dozen. Dit gebeurde door verschillende personen waaronder een van de broers. Op basis van de camerabeelden zijn meerdere klanten aan de hand van het kenteken van de auto getraceerd.

Grootschalige zeer goed georganiseerde handel

Het gaat hier om grootschalige, zeer goed georganiseerde handel in professioneel vuurwerk. Uit onderzoek blijkt dat er vermoedelijk al jaren werd gehandeld. Het gaat om vuurwerk dat niet voor niets verboden is voor particulieren. De opslag van het vuurwerk en ook het transport brengt enorme risico’s met zich mee omdat het massa explosief is, maar ook het gebruik ervan is zeer gevaarlijk doordat er ernstig letsel kan ontstaan.

Het enkele motief van verdachten was om zoveel mogelijk geld te verdienen ten koste van de veiligheid en gezondheid van anderen. “Er werden grote hoeveelheden professioneel vuurwerk verkocht aan personen die het zelf ook vaak weer verhandelden.”, aldus de officier.

Strafmaat en eisen

Wanneer het gaat om dit soort hoeveelheden en handel in deze omvang is een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf het uitgangspunt en de enige passende sanctie. Een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor de eerste verdachte en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van de voorlopige hechtenis (103 dagen), 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur werkstraf voor de tweede verdachte zijn hier volgens de officier dan ook op zijn plaats. Tevens kondigt zij een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel aan.

De andere personen die in deze zaak als verdachten zijn aangemerkt zijn hiervoor nog niet vervolgd.