Strafeisen tot 6 jaar tegen facilitators van mensensmokkel

In overvolle, vaak niet zeewaardige rubberen opblaasboten wagen talloze migranten een nachtelijke oversteek via het Kanaal van Frankrijk en België naar Engeland. Op verdenking van betrokkenheid bij de mensensmokkel van tientallen van deze bootvluchtelingen eiste het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Overijssel te Zwolle 2 jaar en 6 jaar gevangenisstraf tegen een 51-jarige en een 52-jarige mannelijke verdachte van respectievelijk Irakese en Iraanse komaf.

Tegen een 39 jarige Iraanse vrouwelijke verdachte eiste het OM 240 uur werkstraf en 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de vierde verdachte is uitgesteld, omdat zijn raadsman de rechtbank vandaag heeft gewraakt. Deze verdachte is aangemerkt als hoofdverdachte. Hij is een 43 jarige man uit Iran.

De zaak tegen de minderjarige zoon van twee verdachten zal buitengerechtelijk worden afgedaan.

Start onderzoek

Op 18 maart 2020 is bij de Koninklijke Marechaussee informatie binnengekomen over mensensmokkel gepleegd in Frankrijk middels zogenoemde RHIB-bootjes. Dit zijn rubberen boten met harde wand. Die bootjes zouden vermoedelijk in Nederland zijn aangeschaft en via België naar Frankrijk gereden. Op 14 april 2020 is onder leiding van het Landelijk Parket het opsporingsonderzoek 27Patyah gestart, naar mensensmokkel. Het onderzoek heeft in samenwerking met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk plaatsgevonden.

Faciliteren van mensensmokkel

De officier van justitie verwijt de twee mannelijke verdachten dat zij over een langere periode –in elk geval 2019 en 2020- uit puur winstbejag betrokken zijn geweest bij verschillende incidenten, door goederen zoals boten, zwemvesten, brandstoftanks en buitenboordmotoren aangeschaft, vervoerd en geleverd te hebben voor de reis, het vervoer danwel het verblijf van de vluchtelingen. Voor het vervoer van een rubberen boot en andere goederen is ook een caravan aangeschaft. De vrouwelijke verdachte was veelal bij gesprekken en ging mee naar Frankrijk. Ze vervoerde volgens het OM echter geen spullen en ging ’s nachts ook niet mee op pad.

De verdachten zijn volgens het OM behulpzaam geweest bij het zich verschaffen van toegang tot of doorreis door Nederland, België, Frankrijk en/of het Verenigd Koninkrijk danwel een andere lidstaat van de Europese Unie. Dat is gebleken op basis van onderzoek en onder meer getapte telefoongesprekken, zendmastgegevens en verklaringen van betrokkenen.

De gesmokkelden zijn migranten met onder meer de Irakese, Iraanse, Ethiopische, Syrische, Afghaanse, Eritrese, Pakistaanse of Palestijnse nationaliteit.

Levensgevaar

Het OM verwijt de verdachten dat zij migranten, onder wie ook minderjarigen, zwangeren en andere kwetsbaren, in levensgevaarlijke situaties hebben gebracht. “Doordat de overbevolkte vaartuigen vaak niet zeewaardig waren of ontworpen om het Kanaal over te steken, de drukste scheepvaartroute ter wereld, zijn vele migranten blootgesteld aan risico op ernstige verwonding of overlijden. Migranten kregen bovendien de opdracht om het vaartuig te besturen zonder hier enige kennis of ervaring mee te hebben. Het verkeersvolume in het kanaal alleen al vormt een risico op botsing laat staan varen met verminderd zicht en zonder verlichting, waarbij kleinere vaartuigen door golfslag onder water kunnen lopen.” 

Mensensmokkel is een ernstig strafbaar feit waarbij een grote inbreuk wordt gemaakt op de rechtsorde. Het gaat gepaard met relatief grote geldbedragen welke kwetsbare slachtoffers betalen om uit een voor hen vaak ernstige en uitzichtloze situatie te komen. Mensensmokkel zorgt voor illegale toegang en verblijf in Nederland en het in stand houden van een illegaal circuit waardoor het maatschappelijk verkeer en het maatschappelijke draagvlak voor asiel zoekende medemensen wordt ondermijnd. Verdachten hebben, volgens het OM, bewust door deze wijze van mensensmokkel het overheidsbeleid op onaanvaardbare wijze doorkruist. Dergelijke feiten rechtvaardigen, zo meent het OM, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. 

Uitspraak

Het vervolg van de behandeling van de zaak van de vierde verdachte hangt samen met het besluit van de wrakingskamer over het wrakingsverzoek.

In de zaken tegen de drie verdachten die vandaag terechtstonden, doet de rechtbank uitspraak op een nader bekend te maken datum.