15 maanden cel voor multi COVID-19 fraudeur

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 15 maanden celstraf voor een coronafraudeur. De verdachte zou misbruik hebben gemaakt van coronahulp vanuit de overheid en maakte zich, volgens het OM, daarnaast ook schuldig aan belastingfraude en witwassen. “Verdachte was net een kameleon die zich afhankelijk van de fraude voordeed als directeur van een transportbedrijf, verhuurder van een sportaccommodatie, vertegenwoordiger van zorginstellingen of snackbarhouder.”, aldus de officier van justitie.  

Start onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een ten onrechte geclaimde teruggaaf van 100.000 euro aan voorbelasting. Nader onderzoek wees uit dat de verdachte onterecht diverse voornamelijk COVID gerelateerde subsidies heeft aangevraagd. Verdachte moest zich voor de rechter verantwoorden voor twee geslaagde onterechte subsidieaanvragen en bijna twintig niet geslaagde aanvragen. Door de twee geslaagde aanvragen ontving verdachte ten onrechte ruim 94.000 euro aan subsidie van de overheid.

Oplichter pur sang

“Een groot deel van die subsidieaanvragen was COVID-19 gerelateerd. Verdachte heeft misbruik gemaakt van financiële hulp die bedoeld was voor getroffen ondernemers, die als gevolg van de Corona pandemie in financieel zwaar weer verkeren. Ook heeft verdacht geprobeerd om voor meer dan € 3 miljoen zorgbonussen op te strijken die bedoeld zijn voor zorgprofessionals. Dat is niet alleen stuitend richting de zorgprofessionals die maandenlang vreselijk hard gewerkt hebben maar leidt ook tot overlast en extra werk bij de organisaties op naam waarvan verdachte die aanvragen heeft gedaan“, aldus de Officier van Justitie.