Rechtbank vonnist tot 6 jaar cel tegen facilitators van mensensmokkel

De rechtbank Overijssel heeft drie verdachten van het faciliteren van mensensmokkel vandaag veroordeeld tot 12 maanden, 18 maanden en 6 jaar gevangenisstraf. De verdachten zijn een 39-jarige Iraanse vrouw, een 51-jarige Irakese man en een 52-jarige Iraanse man. In beslag genomen goederen worden verbeurdverklaard.

De vonnissen zijn in lijn met de strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie van het Landelijk Parket van het OM eiste op 29 juni jl. 2 jaar en 6 jaar gevangenisstraf tegen de 51-jarige en de 52-jarige mannelijke verdachte van respectievelijk Irakese en Iraanse komaf. Tegen de 39 jarige Iraanse vrouwelijke verdachte eiste het OM 240 uur werkstraf en 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.

De zaak tegen de minderjarige zoon van twee verdachten is buitengerechtelijk afgedaan.

Strafrechtelijk onderzoek Patyah

Op 14 april 2020 is onder leiding van het Landelijk Parket het opsporingsonderzoek 27Patyah gestart, naar mensensmokkel. Het onderzoek heeft in samenwerking met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk plaatsgevonden. Het onderzoek startte op basis van op 18 maart 2020 bij de Koninklijke Marechaussee binnengekomen informatie over mensensmokkel gepleegd in Frankrijk middels zogenoemde RHIB-bootjes. Dit zijn rubberen boten met harde wand. Die bootjes waren vermoedelijk in Nederland aangeschaft en via België naar Frankrijk gereden.

Risicovolle oversteek

De drie verdachten zijn vandaag veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de smokkel van tientallen bootvluchtelingen. Die migranten hebben, vaak in overvolle niet zeewaardige rubberen opblaasboten, een uiterst risicovolle al dan niet nachtelijke oversteek gewaagd via Het Kanaal van Frankrijk en België naar Engeland. Ze werden daarbij gefaciliteerd door het drietal met door hen aangeschafte goederen zoals boten, zwemvesten, brandstoftanks en buitenboordmotoren, geregeld vervoer danwel een verblijfplaats voor hen als vluchtelingen. De gesmokkelden zijn migranten met onder meer de Irakese, Iraanse, Ethiopische, Syrische, Afghaanse, Eritrese, Pakistaanse of Palestijnse nationaliteit.

Vierde verdachte

Het vervolg van de behandeling van de zaak tegen een vierde verdachte hangt samen met het besluit van de wrakingskamer vrijdag 16 juli aanstaande over het door zijn raadsman gedane wrakingsverzoek. Hij is een 43-jarige man uit Iran. Deze verdachte is aangemerkt als hoofdverdachte.