Strafzaak via mediation afgedaan: boer en journalist sluiten vrede

In strafzaken wordt soms gebruik gemaakt van mediation. Via mediation in strafzaken kunnen verdachte en slachtoffer met elkaar in gesprek om zo een conflict op te lossen. Mediation komt niet in plaats van een strafprocedure. Er volgt dus altijd nog een beslissing van de rechter of officier van justitie. Vanmorgen werd door de officier een zaak met succes na mediation afgedaan met enkel vergoeden van schade zonder oplegging van straf. De zaak draaide om een conflict tussen een boer en een journalist.

Aan het eind van de middag van 26 juli kreeg de brandweer in de gemeente Zeeland een melding over een paard dat in de sloot was beland. Terwijl de hulpdiensten het dier probeerde te bevrijden, wilde een fotograaf opnames maken. Daarop ontstond een conflict met een boer, de eigenaar van het paard. De boer greep de fotograaf in zijn emotie hardhandig bij zijn keel en pakte de bodycam van de fotograaf en gooide de camera het weiland in.

Nadat de gemoederen enigszins waren bedaard, besloten de twee partijen gebruik te maken van de mogelijkheid om in het kader van de strafzaak een mediation uit te voeren. De officier van justitie: ‘In deze zaak heeft dat goed uitgepakt. In het gesprek dat de twee partijen hebben gehad, was sprake van wederzijds begrip. De boer onderkende het belang van de fotograaf en vergoedt alle schade. Wat ook meespeelt is dat man geen relevant strafblad heeft.’

Maatwerk

Zaken waarbij sprake is van geweld tegen journalisten nemen wij als Openbaar Ministerie hoog op. Tegelijkertijd verdient iedere zaak het om op zijn merites te worden beoordeeld. In dit geval is dat ook gebeurd en zijn de partijen er onderling uitgekomen. Omdat dit zo is verlopen hebben wij besloten het te laten bij de schadevergoeding.

Mediation

Mediation vindt plaats in de rechtbank of het gerechtshof, onder begeleiding van gespecialiseerde mediators. Mediation is mogelijk in alle soorten strafzaken, van bedreiging of diefstal tot verkeersongevallen of ernstig geweld. Op onze website lees je er meer over.