Voorwaardelijke celstraf geëist tegen masseur

Het OM eist een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd en jaar en een taakstraf voor de duur van 100 uur tegen een 61-jarige man uit Groningen die ervan wordt verdacht op 6 november 2018 twee vrouwen tijdens massages seksueel te hebben misbruikt.

De man was als verzorger/masseur verbonden aan de voetbalvereniging Groninger Boys. De aangeefsters waren betrokken bij de voetbalclub en ondergingen een lymfedrainagebehandeling in verband met klachten. De verdachte zou de vrouwen hebben verzocht zich geheel te ontkleden en zou hen hebben geïnformeerd over de mogelijkheid dat hij per ongeluk de geslachtsdelen kon aanrakken. De aangeefsters hebben verklaard dat de verdachte hen tijdens de behandeling bewust en opzettelijk seksueel heeft betast. Het OM verwijt de verdachte dat hij de aangeefsters, die een afhankelijkheidsrelatie tot hem hadden, in een positie heeft gebracht waardoor zij dit moesten laten gebeuren.

Een deskundige op het gebied van fysiotherapie heeft verklaard dat ten aanzien van de klachten van de aangeefster het geheel ontkleden en het masseren in de buurt van geslachtsdelen niet nodig en zeker niet professioneel is.

De officier: “Verdachte heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van beide aangeefsters. Aangeefsters die in een behandelrelatie tot de verdachte stonden en hem vertrouwden. Dit heeft veel impact gehad op beiden. Daarnaast heeft verdachte het vertrouwen dat mensen in het algemeen in zorgverleners hebben of horen te hebben ernstig geschaad. En daarmee heeft hij ook zorgverleners schade toegebracht.”

Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf eist de officier een verbod om gedurende de proeftijd bij sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen te werken als verzorger/masseur.