Celstraf geëist tegen frauderende advocaat voor verduistering nalatenschap

Vandaag stond een verdachte advocaat voor de rechter in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem belastingfraude voor een bedrag van ca. 75.000 euro en verduistering. Volgens het OM heeft verdachte ca. 50.000 euro verduisterd van een kwetsbare dame op hoge leeftijd.

Deze zaak gaat over misbruik van vertrouwen. Misbruik van vertrouwen van de Belastingdienst en misbruik van vertrouwen van een kwetsbaar slachtoffer ten behoeve van eigen financieel gewin.

Ernst van de feiten

“Verdachte is advocaat, fiscalist, ex-belastingadviseur, vertrouwenspersoon van het slachtoffer en na haar overlijden haar executeur van de nalatenschap. Verdachte heeft, met gebruikmaking van zijn kennis, positie en bevoegdheden op ernstige wijze misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer, die hem kennelijk als een zoon zag en tot wie hij een bijzondere vertrouwenspositie en een grote verantwoordelijkheid had. Door haar geld te verduisteren heeft verdachte dat vertrouwen en die verantwoordelijkheid ernstig beschaamd en misbruikt en is haar vermogenspositie verdampt. Verdachte heeft tevens ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat ten grondslag ligt aan het systeem van de Belastingdienst en de daaruit voortvloeiende ondermijning van de belastingmoraal.”, aldus de officier.

Strafeis

Verdachte heeft veelal ontwijkend en wisselend verklaard en geeft er daarmee volgens het OM blijk van zijn verantwoordelijkheid niet te onderkennen. Het OM rekent dit verdachte zwaar aan.

Een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 2 november uitspraak.