Standpunt Openbaar Ministerie kort geding verschoningsrecht

Vandaag diende het kort geding waarin Advocatenkantoor Stibbe eist dat het Openbaar Ministerie (OM), de gedaagde, stopt met de wijze waarop het OM en opsporingsdiensten verschoningsrechtelijke documenten herkennen, erkennen en deze informatie  - conform de wet - buiten het strafdossier houden.

Belangrijke pijler

Het OM ziet het verschoningsrecht als een belangrijke pijler van de rechtstaat. Iedereen moet zonder vrees voor openbaarmaking informatie kunnen delen met personen die een beroepsgeheim hebben, zoals advocaten. Dit is tevens verankerd in de wet waarin staat dat waarheidsvinding moet wijken voor het verschoningsrecht.

Consequenties

Daarnaast hebben opsporingsdiensten geen enkel belang bij kennisneming van informatie die onder het verschoningsrecht valt. Gebeurt dat wel, dan kan de rechter hieraan consequenties verbinden zoals strafvermindering, bewijsuitsluiting of zelfs de niet-ontvankelijkheidverklaring van het OM.

Het volledige standpunt van het OM staat beschreven in de pleitnota die vandaag door de landsadvocaat is uitgesproken en is te vinden onder onder het kopje 'documenten'.

De rechtbank van Den Bosch doet 22 maart 2022 uitspraak.