Geldboete voor in opspraak geraakte varkensslachterij

Aan een varkensslachterij in IJsselstein is door het Openbaar Ministerie (OM) een geldboete van 7500 euro opgelegd wegens het benadelen van het welzijn en/ of de gezondheid van varkens en het slaan van de dieren bij het opdrijven.

Bedrijf in opspraak

Het bedrijf kwam in opspraak na een uitzending van RTL Nieuws in januari 2020. In de uitzending werd een compilatie getoond van beelden die door een lid van de organisatie “Ongehoord” in het bedrijf waren gemaakt. Naar aanleiding van de uitzending werden meerdere aangiften tegen het bedrijf gedaan bij de politie.

Hoogte van de boete

Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft het OM rekening gehouden met het feit dat het ondanks een verzoek daartoe niet de beschikking heeft gekregen over de oorspronkelijke filmopnamen. Deze zouden vele tientallen uren beeldmateriaal bevatten. Het bedrijf heeft na de uitzending direct zelf te kennen gegeven geschrokken te zijn van de beelden en maateregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.