Zes jaar cel geëist tegen 23-jarige verdachte in witwaszaak

Tegen een 23-jarige man uit Rotterdam is zes jaar geëist in een zaak die draait om het witwassen van grote sommen geld, de handel in blokken coke en wapenbezit. De man werd in november 2021 gesnapt op een parkeerterrein tijdens het overdragen van een big shopper met 300.000 euro aan contanten. Zijn medeverdachte werd eerder deze maand al tot 2,5 jaar cel veroordeeld.

De eis tegen de man die nu terecht staat is hoger omdat hij verdacht wordt van het witwassen van een veel groter bedrag dan zijn medeverdachte. Ook wordt hij verdacht van drugshandel en wapenbezit. Het totaal witgewassen bedrag schat de officier van justitie van het Landelijk Parket in op minimaal 2 miljoen euro in een half jaar tijd. De verdachte heeft geen goede verklaring gegeven over de herkomst van de geldbedragen. Hij kan ook niet aantonen hoe hij bijvoorbeeld aan het geld voor de aanschaf van een auto kwam. Daarom is volgens het Openbaar Ministerie een vermoeden van witwassen gerechtvaardigd.

Briefje van vijf euro met notitie ‘250k’

Dit is op te maken uit informatie uit de telefoon van de verdachte, en uit zogenoemde tokens die zijn aangetroffen. Een token is in dit geval een briefje van vijf euro met daarop een notitie. Op de telefoon van de verdachte stonden behalve chatgesprekken over de geldoverdracht ook foto’s waarop de verdachte poseert met grote hoeveelheden geld. Opvallend is de token waarop ‘250k’ staat, een verwijzing naar 250.000 euro. Ook wordt er een codewoord doorgegeven voor een geldtransactie, waaruit naar voren komt dat de verdachte deze geldtransactie coördineert.

Snapchatten over sannie en Glocks

In de chatgesprekken trof de politie ook foto’s van blokken cocaïne aan, valt het woord ‘uithalers’ en wordt er informatie over containers verzonden. Ook wordt er gechat over sannie, straattaal voor drugs. Er wordt gesproken over de verhandeling van blokken cocaïne uit Bolivia en Colombia en over containers die in de haven moeten aankomen. En het gaat over vuurwapens. Zo worden er diverse voorbereidingshandelingen gepleegd. “Er zijn Glocks” staat achteloos in de Snapchat-app van verdachte : “Heb laatst 5 van deze gepakt”, appt hij terug. En dat past precies bij de afbeeldingen van vuurwapens die op de iPhone van de verdachte staan. Verdachte moet dus ook voor het voorhanden hebben van de Glocks worden veroordeeld.

De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en wil niets zeggen. Ter zitting bekende verdachte dat hij eenmalig als geldkoerier was opgetreden, maar dat vond de officier van justitie “volstrekt ongeloofwaardig”. Hij noemt het schokkend dat een jonge verdachte als deze zich met zoveel strafbare feiten inlaat:

In deze zaak past een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf nu verdachte in een relatief lange periode talloze wilsbesluiten heeft genomen om forse geldbedragen wit te wassen en zich met cocaïne en vuurwapens in te laten. Het lijkt voor deze verdachte ‘business as usual’ en een ‘way of life’. Maar het is geen ‘way of life’ die lang duurt. Het eindigt –het klinkt hard om te zeggen-  meestal dood of in een cel.

Volgens de het Openbaar Ministerie is witwassen alleen al schadelijk voor de legale economie. Omdat het onlosmakelijk verbonden is met zware criminaliteit, zoals in deze zaak goed naar voren komt, vormt het daarmee echt ook een bedreiging voor de samenleving. Dat geldt natuurlijk net zozeer voor de handel in cocaïne en het voorhanden hebben van vuurwapens.

De uitspraak is op 4 juli 2022 om 13 uur.