Lange celstraffen geëist na dodelijke overval op B&B: ‘Henk is omgebracht om een paar rotcenten’

Op 23 januari 2021 vindt een nichtje het levenloze lichaam van haar oom Henk van den Oetelaar (73) in zijn woning in Boxtel. De man was met tie-wraps aan de verwarming vastgebonden en door bruut geweld om het leven gebracht. Het uitvoerige onderzoek dat volgt, leidde tot drie verdachten uit Litouwen. Ze stonden vandaag voor de rechter.

Van den Oetelaar was al enige jaren eigenaar van een Bed and Breakfast aan de Oude Boomgaard in Boxtel. Het slachtoffer blijkt met zeer veel geweld om het leven te zijn gebracht. Over zijn hele lijf had de man bloeduitstortingen en huidbeschadigingen. Daarnaast werden er vele breuken geconstateerd in de mond, hals en romp van het slachtoffer. Verder blijkt het hele huis overhoop gehaald.

Financieel motief

De recherche onderzoekt meerdere scenario’s en gaat gelet op de omstandigheden uit van een financieel motief. Van den Oetelaar had vanwege zijn bedrijf met regelmaat aanzienlijke hoeveelheden contant geld in huis liggen. Uitgebreid sporenonderzoek werpt al gauw zijn vruchten af. Op de tie-wrap waarmee het slachtoffer is vastgebonden wordt DNA gevonden van een Litouwer, wat vervolgens leidt tot het achterhalen van de twee andere Litouwse verdachten. Op basis van hun verhoren wordt het vermoeden bevestigd dat er sprake is van een woningoverval met dodelijke afloop.

'Nietsontziend'

Na de aanhouding van de drie mannen blijft het onduidelijk wat de precieze rolverdeling is geweest bij de overval, maar zonneklaar is dat zij de drie overvallers waren. Overvallers die volgens de officier van justitie nietsontziend te werk zijn gegaan: ‘Voor de nabestaanden moet het idee hoe Henk aan zijn einde is gekomen, ondraaglijk zijn. Kapotgeslagen, met vreselijk pijn en in doodsangst is hij als een afgedankt stuk vuil op de grond en vastgebonden aan een verwarming achter gelaten, om een paar dagen later gevonden te worden door een nichtje van hem, die dat beeld vermoedelijk nooit meer van haar netvlies krijgt. En waarom? Om een paar rotcenten, die natuurlijk op geen enkele manier in verhouding staan tot wat hem is aangedaan.’

Strafeis

De officier van justitie maakt geen onderscheid in de strafmaat tussen de verdachten: ‘Ze zijn allemaal voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor wat ze Henk en zijn familie hebben aangedaan. Gelet op de ernst van de feiten kan ik niet anders dan langdurige celstraffen eisen.’ Tegen de mannen is een gevangenisstraf van achttien jaar geëist. De rechtbank doet op 29 juli aanstaande uitspraak.