OM vervolgt agente voor incident met waterwerper: ‘Optreden niet proportioneel’

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) vervolgt een politiemedewerkster voor mishandeling tijdens de zogenoemde coronarellen op 24 januari van vorig jaar in Eindhoven. Die middag raakte ze een vrouw met een harde straal uit een waterwerper van de politie. Als gevolg daarvan raakte deze vrouw gewond. Volgens het OM was het optreden niet proportioneel, zo is het oordeel na onderzoek door de Rijksrecherche.

In de binnenstad liep het die zondag volledig uit de hand. Een grote groep relschoppers zocht de confrontatie met de politie. Die lieten een spoor van vernieling achter, onder meer op het 18 Septemberplein en station Eindhoven Centraal.

Sfeer van geweld

Er heerste een gewelddadige sfeer en de politie had meerdere keren opgeroepen om te vertrekken.Desondanks was de vrouw zonder aanwijsbare reden aanwezig op het 18 Septemberplein: ‘Toch klom ze op het dak van een fietsenstalling en maakte ze filmopnames van het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein opkwam, klom het slachtoffer van de fietsenstalling. Kort daarna werden het slachtoffer en haar vriend geraakt door een waterstraal via de grond.’ De vriend pakte vervolgens een kettingslot van de grond gooide het voorwerp een aantal meter verder in de richting van het politievoertuig. Vervolgens spoot de waterwerper vanaf korte afstand tegen de vrouw, die daarop naar achteren viel tegen de fietsenstalling. De vrouw raakte gewond aan haar hoofd en moest in het ziekenhuis worden gehecht aan de wond. Ze deed aangifte van poging tot doodslag.

Onderzoek

In het onderzoek heeft de politie gesproken met betrokken medewerkers van de politie, zijn getuigen gehoord en zijn camerabeelden van het incident bekeken. Het doel van een waterwerper is om bij openbare orde verstorende rellen en ongeregeldheden, waarbij grote hoeveelheden mensen zijn betrokken, de samenscholende mensenmassa's te verstoren. Tijdens het incident was er sprake van grote ongeregeldheden. Het OM komt tot de conclusie dat er niet is gehandeld conform de geldende instructie.

Niet proportioneel

Het doel van het optreden van de agent was om de man met het voorwerp tegen te houden. Alle omstandigheden afwegende is de conclusie dat dit een te zwaar geweldsmiddel is geweest voor deze situatie. De waterwerper is niet bedoeld om zo op individuen te richten. Er had voor een minder ingrijpend middel kunnen worden gekozen. Daarmee wordt de inzet van dit middel als disprorpotioneel beoordeeld.