OM eist in hoger beroep opnieuw zeven jaar gevangenisstraf voor voorbereiden moordaanslag op Naoufal ‘Noffel’ F. in Berlijn.

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep zeven jaar cel geëist tegen twee mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een liquidatie. Tussen half augustus en begin september 2015 hebben zij een aanslag voorbereid op Naoufel ‘Noffel’ F. in Berlijn.

De eis in hoger beroep is dezelfde als eerder bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank strafte het tweetal toen met zeven jaar onvoorwaardelijke celstraf. De verdachten gingen hiertegen in hoger beroep. Het doelwit, Naoufel ‘Noffel’ F., zit een gevangenisstraf uit in een andere zaak.

Ontsleutelde berichten

De zaak kwam aan het licht toen in 2019 versleutelde chat-berichten van Ennetcom werden ontcijferd. Deze ontvouwden onder andere een plan om het beoogde slachtoffer te vermoorden. Dat had moeten gebeuren in een winkelstraat in Berlijn, de stad waar hij op dat moment verbleef. De twee verdachten van vandaag maakten deel uit van een grotere groep. Zij deelden hun plannen via versleutelde PGP-berichten.

Uit die berichten blijkt dat er wapens, patronen en auto’s beschikbaar waren om het plan uit te voeren. Het Openbaar Ministerie gaat dan ook niet mee in het verhaal van verdachte D., die zegt dat hij enkel voor een drugstransactie in Duitsland was.

Geen fictie maar werkelijkheid 

De Advocaat-Generaal benadrukte tijdens de zitting vandaag de ernst van de feiten. “Het is niet zo dat er alleen maar werd gepraat over het vermoorden van het slachtoffer; het was geen gedachtenexperiment of fictie, maar werkelijkheid. Er waren echte wapens, echte patronen, echte vervoermiddelen en echte PGP-telefoons aanwezig. Dat het niet is gelukt F. dood te schieten komt alleen maar doordat hij op een gegeven moment niet meer in Berlijn was.”

De twee verdachten maakten onderdeel uit van een grotere groep mannen die werkte aan de voorbereiding van de liquidatiepoging. Andere leden zijn door de rechtbank in Amsterdam in 2021 veroordeeld. Zij hebben zich neergelegd bij de veroordeling.