Door Libanon uitgeleverde verdachten van cocaïnehandel blijven vast

De twee Nederlanders die in juni van dit jaar door Libanon zijn uitgeleverd blijven voorlopig in de cel. De rechtbank in Rotterdam beslist binnen 14 dagen over hun voorlopige hechtenis. Dat kwam naar voren in twee voorbereidende zittingen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van betrokkenheid bij grootschalige internationale cocaïnehandel. Het gaat om een 41- en 61-jarige man die in Libanon woonden.

De verdachten werden in april aangehouden door de Libanese politie nadat er verdenkingen tegen hen waren gerezen in een onderzoek van de Landelijke Recherche en het Landelijk Parket. Hun betrokkenheid bij drugshandel kwam onder meer naar voren uit versleutelde berichten van cryptocommunicatiedienst Sky ECC, die door de opsporingsdiensten zijn ontsleuteld.

Nader onderzoek wijst erop dat de 61-jarige verdachte vermoedelijk is betrokken bij de invoer van bijna 400 kilo cocaïne in 2020. Deze zending raakte vermist en werd uiteindelijk in oktober 2020 in beslag genomen in een supermarkt in Duitsland. Bij zijn aanhouding in de Libanese hoofdstad Beiroet werd een grote hoeveelheid wapens aangetroffen. Het Openbaar Ministerie is bezig toestemming te krijgen van Libanon om deze verdachte voor de wapenvondst in Nederland te vervolgen.

De 41-jarige verdachte wordt in verband gebracht met de invoer van twee partijen cocaïne van in totaal bijna 1600 kilo. De ene partij werd eind maart 2020 in de haven van Antwerpen onderschept, verborgen in een container met bananen. De andere partij werd in januari 2021 aangetroffen in een Volkswagen-busje in een container in de haven van Rotterdam.

De december zijn nieuwe voorbereidende zittingen gepland. De inhoudelijke behandelingen van de zaken worden volgend jaar verwacht.