Ethiopië levert mensensmokkelaar uit in strafzaak rondom migratiecriminaliteit

Ethiopië heeft op verzoek van Nederland een 38-jarige Eritreeër uitgeleverd die een hoofdrol speelt in een internationaal onderzoek naar migratiecriminaliteit. De man wordt ervan verdacht dat hij op grote schaal Eritreeërs van Afrika naar Nederland heeft gesmokkeld. De reis ging gepaard met grof geweld, zo werden migranten onderweg in kampen zwaar mishandeld en afgeperst.

Het onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de Koninklijke Marechaussee (KMar) richt zich op een criminele organisatie die zich bezighoudt met de smokkel van Afrikaanse migranten naar Europa. In het opsporingsonderzoek wordt onder meer samengewerkt met Italië, Europol, Interpol en het ICC.

De 38-jarige verdachte zou een leidinggevende rol hebben gespeeld binnen deze criminele organisatie. Hij wordt ervan verdacht tussen 2014 en 2020 op grote schaal Eritreeërs naar Nederland hebben laten komen onder levensbedreigende omstandigheden. Onderweg werden slachtoffers in Libië mishandeld, gemarteld en verkracht, terwijl ze opgesloten zaten in kampen met honderden anderen. Meerdere migranten zouden in deze omstandigheden zijn overleden. Familie in Nederland werd intussen afgeperst en moest grote sommen geld betalen voordat het opgesloten familielid door mocht reizen. De oversteek naar Europa vond vervolgens plaats op overvolle en nauwelijks zeewaardige bootjes. Talloze migranten overleefden deze zeereis niet.

Veroordeeld in Ethiopie

De nu uitgeleverde man werd in 2020 opgepakt in Ethiopië en daar berecht. Vorig jaar veroordeelde een rechtbank in Addis Abeba hem tot 18 jaar cel wegens mensensmokkel in Afrika. De verdachte zou samen hebben gewerkt met andere smokkelaars waaronder Kidane Zekarias Habtemariam (38). Deze Kidane is vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst geplaatst en staat ook internationaal gesignaleerd. Daarom wordt zijn volledige naam genoemd en zijn foto getoond. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Ook Kidane zat in Ethiopië vast, maar wist tijdens een rechtszaak tegen hem vorig jaar te ontsnappen. Bij verstek is Kidane in Ethiopië tot levenslang veroordeeld vanwege mensensmokkel in Afrika.

Rechtszaak in Nederland

Nederland wil beide mannen en anderen uit de criminele organisatie voor de rechter brengen voor mensensmokkel vanuit Eritrea via Libië naar Nederland of andere EU-lidstaten. Naast de gruwelijkheden rondom de mensensmokkel gaat het bij de nu uitgeleverde man om afpersing. Daarmee verdiende zijn criminele organisatie grote sommen geld. Omdat het strafbare feiten betreft die deels in Nederland plaatsvonden kan het Nederlandse OM deze strafzaak voeren. De zaak wordt voorbereid door het Landelijk Parket in Zwolle. Nederland is Ethiopië erkentelijk voor de goede samenwerking in de uitleveringsprocedure van de 38-jarige man. De verdachte is vanochtend op Schiphol aangekomen. Hij wordt morgen 6 oktober 2022 voorgeleid aan de rechter-commissaris.