2,5 jaar cel geëist voor omzetbelastingfraude bij handel in auto’s

Gisteren behandelde de rechtbank Zwolle een zaak naar fraude met omzetbelasting bij de handel in auto’s. Eén verdachte en zijn onderneming moesten zich verantwoorden voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kocht verdachte, via meerdere ondernemingen, auto’s in Duitsland, Spanje, Oostenrijk en Italië. De auto’s werden vanwege de BTW vrijstelling gekocht tegen 0% BTW tarief, maar de BTW die vervolgens in rekening werd gebracht bij de afnemers werd niet afgedragen. Het OM verwijt verdachte het feitelijk leidinggeven aan het doen van onjuiste/onvolledige belastingaangiften door een tweetal rechtspersonen en van valsheid in geschrift. Het geschatte nadeel bedraagt in totaal ruim 1.6 miljoen euro.

Informatieverzoek Duitsland

De fraude kwam aan het licht door een informatieverzoek uit Duitsland betreffende de aankoop van 22 personenauto’s bij een Duits bedrijf. Daarop is door de Nederlandse Belastingdienst een onderzoek gestart en bij controle werd al snel duidelijk dat er iets niet klopte. De betreffende onderneming stond in de Kamer van Koophandel niet te boek als autobedrijf, maar als schroothandel. Vervolgens startte een strafrechtelijk onderzoek. Het is volgens het OM maar de vraag of deze jarenlange fraude ooit aan het licht zou zijn gekomen als er geen verzoek om informatie vanuit Duitsland was gekomen. Zowel de duur van de fraude, als ook de listigheid van de constructie waarmee de fraude is gepleegd, rekent de officier verdachte zwaar aan.

Ernst van de feiten

“Door een BTW fraude zoals hier aan de orde is, treedt concurrentievervalsing op in de autohandel, omdat auto’s worden verkocht tegen een lagere prijs dan wanneer alle bedrijven in de handelsketen gewoon aan hun  belastingverplichtingen hadden voldaan. Daar komt bij dat er zwarte winsten zijn gegenereerd, doordat geen BTW is afgedragen door de plofbedrijven en de behaalde winst buiten het zicht van de Belastingdienst is gehouden.

De benadeling van de fiscus treft bovendien de samenleving als geheel. Met de heffing van omzetbelasting wordt immers beoogd de Staat geld te verschaffen dat voor algemeen nut is bedoeld, zoals voor politie, brandweer, uitkeringen, infrastructuur, onderwijs, klimaatdoeleinden etc. etc. Het plegen van BTW fraude leidt er simpelweg toe dat andere burgers meer belasting moeten betalen.”, aldus de officier.

Strafeis

Tegen de verdachte eist zij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden met aftrek van 1 nacht in verzekeringstelling. Voor de onderneming vindt zij een geldboete van 35.000 euro op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.