OM eist 4 jaar celstraf tegen bankier van de onderwereld

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 4 jaar celstraf tegen een mannelijke verdachte van Indiase nationaliteit, illegaal woonachtig in Amsterdam. Hij wordt door het OM gezien als bankier van de onderwereld en stond vandaag voor de rechtbank van Amsterdam. Het OM verwijt hem witwassen van 13,5 miljoen euro en bankieren zonder vergunning. Het OM ziet hem als een facilitator; de verdachte maakt het internationaal crimineel geldverkeer en daarmee de grensoverschrijdende criminaliteit mogelijk en dat moet gestopt worden. 

Waslijst aan witwasindicatoren

Vanaf april 2020 kwamen er via het team criminele inlichtingen meldingen binnen over de activiteiten van de verdachte. Het ging om meldingen die aansloten bij een waslijst aan witwasindicatoren onder andere; een huis op naam van een ander en gefinancierd met een hypotheek op basis van valse loonstroken. De verdachte zou zes souvenirwinkeltjes aan de Albert Cuyp in Amsterdam hebben, die op naam van anderen zouden staan, en vanuit een van die souvenirwinkeltjes en een showroom klanten ontvangen voor geld en drugshandel. Ook zou de verdachte nepbedrijven bestieren en valse facturen opmaken voor contant geld dat hij gaf aan “klanten”, die dat vervolgens op zijn bankrekeningen moesten terugstorten. Het geld dat de verdachte met criminaliteit verdiende, zou via een hawalabankier naar India gestuurd werden waar het in vastgoed belegt zou worden. De FIOD heeft deze TCI-informatie geverifieerd. Ook kwam de verdachte voor in een strafrechtelijk onderzoek dat zich richt op Encrochat data.

Souvenirwinkeltjes, sporttassen met contant geld en cryptocommunicatie

“Bankieren. De meeste mensen denken daarbij aan bankkantoren, geldautomaten, overschrijvingen en incasso’s. En gelukkig niet aan de verdachte met zijn souvenirwinkeltjes, sporttassen met contant geld en cryptocommunicatie. Toch is verdachte een echte bankier. Geen gewone bankier, maar een bankier van de onderwereld. Hij laat contant geld – tot zo’n 500.000 euro per keer – tussen verschillende locaties – zoals Nederland, Dubai, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en China – van hand tot hand doet gaan. Zijn “cliënten” betalen hem hier aanzienlijke percentages van de hoofdsom voor, die variëren tussen de 4 en 8,5%”, aldus de officier van justitie.

Verbod op gebruik PGP communicatie

Het OM eist een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk tegen de  verdachte en verzoeken dat de verdachte niet meer via PGP telefoons of soortgelijke technieken mag communiceren. Dit met een proeftijd van 3 jaar.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.