Taskforce Underground Banking: Duo vast in onderzoek naar grootschalig crimineel ondergronds bankieren van tientallen miljoenen

Twee Rotterdamse mannen die worden verdacht van het, in georganiseerd crimineel samenwerkingsverband, op grote schaal witwassen van criminele gelden blijven langer vast. De rechter-commissaris in Den Bosch heeft de inbewaringstelling bevolen.

De twee verdachten werden op zondag 27 november jl. op luchthaven Schiphol aangehouden en ingesloten. De beperkingen die toen golden –zij mochten enkel contact hebben met hun advocaat- worden vandaag opgeheven. Het gaat om twee mannen van 39 en 38 jaar. Ook werden twee woningen in Rotterdam door de politie doorzocht.

Start onderzoek

Vanuit de Taskforce Underground Banking (TF-UB) startte de Dienst Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket op 4 november 2021 het onderzoek. Beide mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich in georganiseerd verband bezighoudt met het internationaal verplaatsen van grote contante geldbedragen ten behoeve van derden. De mannen verbleven voornamelijk in het buitenland terwijl de criminele handelingen onder andere in Nederland plaatsvonden. Uit het onderzoek komt naar voren dat de organisatie voor tientallen miljoenen aan euro’s heeft verplaatst. Vermoedelijk is dit contante geld uit misdrijf afkomstig. Een van de verdachten communiceerde via cryptocommunicatie. Het onderzoek is in volle gang.

Crimineel ondergronds bankieren 

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Daarbij worden, binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers, grote hoeveelheden contant geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten.

Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur, een cruciale schakel, in de georganiseerde misdaad. 

Speerpunt OM en politie

Het aanpakken en bestrijden van crimineel ondergronds bankieren is een speerpunt van de politie en het OM. De Dienst Landelijke Recherche en Dienst Landelijke Informatie Organisatie, onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie, en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ontwikkelden binnen de TF-UB een systeemaanpak voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers.