Geweld met Oud en Nieuw in Twijzel leidt tot taakstraffen en forse schadevergoedingen

Het is Oud en Nieuw in Twijzel. Het nieuwe jaar 2021 wordt gevierd. Ook op de kruising van de Piterpolle en de Simke Kloostermanstrjitte. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Er worden drie sierappelbomen, een berk en een zomereik omgezaagd. Daarnaast zijn lantarenpalen en paaltjes onklaar gemaakt en vreugdevuren gesticht. Bij dat laatste wordt het wegdek beschadigd, deels door de omgezaagde en op het vuur gegooide bomen.

Ook gaat een vouwwagen in vlammen op. Er is overduidelijk sprake van een gevaarlijke situatie, omdat rondvliegende vonken onder meer dichtbij een rieten dak terechtkomen. Er wordt voor tienduizenden euro’s aan eigendommen vernield.

Taakstraffen en schadevergoeding

Daarom zijn vandaag door de officier van justitie taakstraffen van zestig uur geëist tegen zes verdachten, allen afkomstig uit de gemeente Achtkarspelen of de gemeente Kolllumerland. Zij worden met name verdacht van betrokkenheid bij de openbare geweldpleging in Twijzel, waarmee ze de gemeente Achtkarspelen een flinke schadepost hebben bezorgd. Bij één verdachte eiste de officier van justitie nog een extra 60 uur aan taakstraf; dit in verband met een eerder gepleegde mishandeling.

Vanwege de flinke schade wilde de officier van justitie ook dat vijf van de zes verdachten per persoon een kleine 12.000 euro aan schadevergoeding zouden betalen aan de gemeente Achtkarspelen. Voor een zevende verdachte had ze, vanwege gebrek aan bewijs, vrijspraak geëist.

Opmerkelijke wending

Het onderzoek in deze zaak heeft lang geduurd. Dat kwam vooral omdat er sprake was van een opmerkelijke wending. In eerste instantie wilde niemand praten met de politie. Uiteindelijk legden een paar buurtbewoners anoniem verklaringen af. Dit leidde naar drie verdachten, die vorig jaar terechtstonden.

Tijdens die zitting gaven zij aan toch te willen praten, beseffend dat er een schadevordering van de gemeente van ruim 21.000 per persoon boven hun hoofd hing. Daardoor werden er nog eens tien getuigen gehoord en een aanvullend (fors) dossier opgemaakt door de politie. Dat is de reden dat de zaak nu pas op zitting staat.

Oordeel rechter

De politierechter komt in het merendeel van de gevallen, net als de officier van justitie, tot een bewezenverklaring. De rechter legt taakstraffen tussen de 30 en 60 uur op; voor de verdachte die ook nog de mishandeling op de tenlastelegging had staan komt hij tot een taakstraf van 120 uur. Eén van de zeven verdachten is vrijgesproken. 

Daarnaast vindt de rechter ook dat de veroordeelde verdachten een schadevergoeding moeten betalen aan de gemeente Achtkarspelen. Deze vergoedingen variëren van ruim 8.000 euro tot een bedrag – voor vier mannen - van meer dan 21.000 euro.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid
Rechtbank in Leeuwarden