Syriër aangehouden in onderzoek naar mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft op dinsdag 10 januari in een woning in Bodegraven een 31-jarige Syriër aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel.

Eerder kwam bij de KMar informatie binnen over de verdachte, die op dat moment verbleef in het AZC in Overloon. Volgens die informatie zou de man op bestelling valse documenten, waaronder Syrische paspoorten, doktersverklaringen en eigendomsverklaringen kunnen regelen via familie in het buitenland en daarmee anderen behulpzaam zijn bij mensensmokkel. Bij mensensmokkel gaat het om hulp bij illegale toegang, doorreis en verblijf.

Eerdere aanhouding

Medio juli 2022 werd de man ook al aangehouden. Bij een doorzoeking van zijn woning in Bodegraven, die de man kort daarvoor kreeg toegewezen, werden onder meer mobiele telefoons en een aanzienlijke hoeveelheid contant geld in beslag genomen. De verdachte werd na verhoor in vrijheid gesteld, terwijl de KMar verder onderzoek deed. Tijdens dat onderzoek groeiden de verdenkingen tegen de man. Zo werden er belastende chatgesprekken en filmpjes van gesmokkelden gevonden op de telefoons.

Tussenpersoon

De nieuwe verdenkingen leidden tot de nieuwe aanhouding van de man. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de Syriër als tussenpersoon fungeerde bij de smokkel van zeker zes landgenoten naar Nederland en poging daartoe bij twee Syriërs. Hij is op 13 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Oost-Brabant. Die bepaalde dat de man nog zeker twee weken langer van blijft zitten.