OM eist taakstraf tegen belastingfraudeur en geldboete tegen adviesbureau

Gisteren behandelde de rechtbank een belastingfraudezaak. Een 64-jarige aandeelhouder en bestuurder van een adviesbureau uit ‘s-Hertogenbosch moest zich voor de rechterbank in Oost-Brabant verantwoorden vanwege omzetbelastingfraude. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 140 uur tegen de 64-jarige man en een geldboete van 15.000 euro tegen het adviesbureau.

Onbekende facturen

Tijdens een boekonderzoek door de Belastingdienst naar het adviesbureau, ontvingen zij onvoldoende informatie over een aantal creditfacturen van honderdduizenden euro’s uit 2014, 2015 en 2016. De Belastingdienst stelde vervolgens derdenonderzoeken in naar de bedrijven aan wie de facturen waren gericht. Uit dit onderzoek bleek dat meerdere facturen niet waren opgenomen in de administratie van deze bedrijven. Het OM verwijt het adviesbureau en de bestuurder het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften omzet- en vennootschapsbelasting. Dit leverde de Belastingdienst een nadeel op van 66.000 euro.

‘Dat gedrag ondermijnt het vertrouwen’

De officier van justitie: “Wat de verdachte heeft gedaan is kwalijk. Hij heeft met zijn handelen een behoorlijk fiscaal nadeel veroorzaakt. 66.000 euro is het bedrag aan omzetbelasting dat ten onrechte niet is afgedragen door het frauduleuze handelen van de verdachte. Dat gedrag ondermijnt de belastingheffing en het draagvlak daarvoor. En ondermijnt ook het vertrouwen dat de overheid kan hebben in haar burgers. Terwijl dat in de huidige tijd van de overheid gevraagd wordt.”

Strafeisen: taakstraf en geldboete

Het OM eiste een taakstraf van 140 uur (te vervangen door 70 dagen hechtenis) tegen de 64-jarige man uit België en een geldboete van 15.000 euro tegen het adviesbureau.

De politierechter deed direct uitspraak in deze zaak. De rechter legde een geldboete van 15.000 euro op aan het bedrijf. De man kreeg een taakstraf van 120 uur.