OM eist celstraf van 40 maanden tegen bitcoinfraudeur

“Hoe pijnlijk moet het zijn voor de mensen die benadeeld zijn; hun zuurverdiende geld is door de verdachten volledig opgemaakt aan onzinnige zaken als casinobezoeken, auto’s, dure handtassen en schoenen,” aldus de officier van justitie in de rechtbank Overijssel in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 36-jarige man uit Apeldoorn van oplichting en gewoontewitwassen van ruim 2,5 miljoen euro. De verdachte hield investeerders voor dat hij hen computers verkocht die op een geheime locatie in een miningfarm bitcoins produceerden. De partner van de verdachte, een 30-jarige vrouw uit Apeldoorn, wordt het medeplegen van schuldwitwassen verweten. Het OM eiste vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van 40 maanden tegen de man en een taakstraf van 180 uur tegen de vrouw.

Piramidesysteem

De mannelijke verdachte richtte een bedrijf op dat de eerste Europese Bitcoin Mining Farm voor particulieren zou zijn. Via dit bedrijf bood hij mining computers aan: computers die bitcoins of andere cryptomunten produceren. De aangekochte computers zouden eigendom blijven van de kopers en er zou maandelijks een rendement uitgekeerd worden. De verdachte bood daarnaast een servicecontract aan waarbij de computers, die door de kopers afgenomen waren, bij hem in beheer bleven vanwege zogenaamde veiligheidsredenen. Maar de miningfarm en de computers bestonden niet. Of er was een goedkopere computer gekocht van het betaalde geld. Om toch rendement uit te kunnen keren, kocht de verdachte zelf bitcoins met het geld van nieuwe investeerders.

Financiële schade bij gedupeerden

Het onderzoek naar het duo startte na aangiftes van tientallen gedupeerden. De investeringen van de kopers liepen uiteen van de aankoop van een enkele mining computer tot 88 mining computers. De financiële schade liep uiteen: van enkele duizenden euro’s tot enkele honderdduizenden euro’s. Al het geld dat niet voor de aankoop van bitcoins is gebruikt om rendement uit te keren, is door de 36-jarige man uitgegeven aan privé zaken als auto’s, motoren, gokken, stedentrips naar onder andere Brussel, Parijs en Barcelona, een huwelijk op Mallorca met ingevlogen gasten en de aankoop van merkkleding, tassen en horloges. Volgens het OM had de 30-jarige vrouw en partner van de hoofdverdachte redelijkerwijs moeten vermoeden dat het geld afkomstig was van criminele bezigheden van haar man. Het OM verwijt haar daarom het medeplegen van schuldwitwassen. 

Strafeis: celstraf en taakstraf

De officier van justitie tijdens de zitting: “De benadeelden werden met een woud aan leugens opgelicht. En de verdachte ging maar door; de schade die hij heeft toegebracht aan deze investeerders is enorm. Op de tenlastelegging van de verdachte staan twee feiten: oplichting en gewoontewitwassen, maar dat is maar een topje van de criminele ijsberg. De verdachte heeft zich, zo blijkt uit het strafdossier, óók schuldig gemaakt aan verduistering van een busje, het opmaken van meerdere valse geschriften en e-mails, de aankoop van paspoorten op het dark web en niet te vergeten faillissementsfraude. Die feiten spelen een rol bij de omstandigheden waaronder de feiten zijn begaan, want daaruit blijkt dat de verdachte geen enkele leugen of criminele activiteit schuwt, enkel en alleen vanuit zijn eigen winstbejag.”

Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 40 maanden tegen de man en een taakstraf van 180 uur tegen de vrouw. Daarnaast volgt er op een later moment mogelijk nog een ontneming. 

De rechtbank doet 20 maart uitspraak.