Oude gewelddadige woningoverval opgelost dankzij DNA-profiel uit België

Het was een oude gewelddadige woningoverval waar een 35-jarige verdachte uit Ans (België) vandaag voor terecht stond. Lange tijd kon de woningoverval niet opgelost worden en werden biologische sporen van de vermoedelijke daders bewaard in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Tot er een melding kwam uit België dat er een match was met een DNA-profiel dat daar is opgeslagen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg eiste, ondanks de ouderdom van de zaak, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden.

In de nacht van 2 november 2011 werd een echtpaar in hun woning in Eys overvallen. Zij treffen meerdere personen aan die ongewenst en ongevraagd hun woning proberen binnen te komen. Als de echtgenoot de overvallers probeert weg te jagen, doen zij het tegenovergestelde: zij vernielen de ruit van de toegangsdeur en weten de woning binnen te stormen. Het echtpaar vlucht de slaapkamer in en voelt zich genoodzaakt via het slaapkamerraam de eigen woning uit te vluchten. Op straat worden lopen zij de verdachten opnieuw tegen het lijf. De echtgenoot biedt verzet, waarna de verdachten gedwongen worden op de vlucht te slaan. Tijdens die vlucht schieten de verdachten nog twee keer richting de echtgenoot.  

Meerdere strafbare feiten

Uit onderzoek blijkt dat de 35-jarige verdachte in België twintig keer is veroordeeld. De veroordelingen hebben voor en na dit feit plaatsgevonden. In het voordeel van de verdachte weegt dat niet blijkt dat hij een wapen voorhanden had of schoten heeft afgevuurd. In zoverre is zijn aandeel minder zwaar dan dat van diegene die heeft geschoten. “Aan de andere kant wist de verdachte dat zijn mededaders bereid waren te schieten en toch ging hij door”, zegt de officier van justitie.

Angst en onveiligheid

De officier noemt de woningoverval een buitengewoon ernstig feit. “Het veroorzaakt naast angst bij de slachtoffers ook gevoelens van angst en onveiligheid bij omwonenden. Verschillende buurtbewoners waren getuigen en ook zij zijn hevig geschrokken van de kogels die op straat gelost werden.”

Tijdsverloop

De officier van justitie stelde zich tijdens de zitting op het standpunt dat de man ook elf jaar na dato nog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf verdient. “Als je dergelijke feiten pleegt, kun je er vanuit gaan dat justitie daar onderzoek naar doet en de daders vervolgt. Ook jaren na dato. Als je je bewust onttrekt aan justitie, is dat geen grond een lagere straf op te leggen. Juist niet. Daar mag een verdachte geen voordeel van hebben. De noodzaak voor vergelding bestaat ook na dit tijdsverloop.”

Databanken

In 2011 zijn er biologische sporen in beslag genomen. Medio 2022 kwam er een melding uit België dat er een match was met het DNA-profiel van de 35-jarige verdachte. Dankzij deze uitwisseling van informatie uit databanken kon een van de  verdachten van deze gewelddadige woningoverval begin 2023 worden overgeleverd en aangehouden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.