Tot 12 jaar celstraf geëist voor voorbereiden liquidatie en woningoverval

Wat deden twee jonge mannen op een zonnige dag in juni 2022 met een bivakmuts en handschoenen op straat in de Amsterdamse wijk Zeeburg? Een 50-jarige man vertrouwde het niet en alarmeerde de politie. Die trof later bij de mannen een geladen en doorgeladen vuurwapen aan. Volgens het OM waren de twee van plan de 50-jarige man, die op een dodenlijst staat, om het leven te brengen.

De twee verdachten beiden 19 jaar oud, stonden in ieder geval vier dagen achter elkaar de 50-jarige man op te wachten. Dat blijkt uit verklaringen van getuigen. De verdachten waren op het moment dat de politie ze aanhield schietklaar, met  wapens in hun kleding: een geladen 3D-geprint wapen en een doorgeladen Glock. Ze hadden dubbele lagen kleding en handschoenen aan en droegen gezichtsbedekking bij zich.

Geregisseerd

Volgens het OM is het zonneklaar dat de twee een moord aan het voorbereiden waren. Ze hadden naast de wapens en kleding ook een gestolen scooter, een speciale telefoon, foto’s van de 50-jarige man en informatie. Dat zij de uitvoerders waren die op pad waren gestuurd door anderen mag wel duidelijk zijn, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Maar hoe dan ook, het komt over als een strak geplande en geregisseerde voorbereiding.” De politie heeft nog onderzoek gedaan naar een mogelijke opdrachtgever. Dat heeft echter geen resultaat opgeleverd.

Tegenstrijdig verklaringen

Beide verdachten verklaren niets van een moordplan te weten. De één zegt dat hij een wapen moest afleveren en de ander vertelde op een inleidende zitting in oktober dat hij tassen met drugs uit het huis van de 50-jarige man moest halen. Daarom zouden foto’s van hem in zijn telefoon staan. De door verdachten geschetste alternatieve scenario’s kunnen echter niet worden gerijmd met de omstandigheden, stelde de officier van justitie. Bovendien zijn de verklaringen volgens haar ook nog eens strijdig met elkaar.

Woningoverval

Twee maanden voor hun aanhouding zouden beide mannen, toen 18 en 19 jaar oud, een woning hebben overvallen aan de Overtoom in Amsterdam. Ze zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers en de bewoners van de woning hebben overlopen. De bewoners werden met tie-wraps vastgebonden. Terwijl één van de mannen bij de bewoners bleef, zou de ander de woning hebben doorgezocht en telkens hebben gevraagd: “Where are the watches”. Na ongeveer 40 minuten gingen de mannen weg en namen ze voor een bedrag van ruim EUR 80.000 aan kleding, goederen en sieraden mee. Voor één van de twee bewoners duurt de nachtmerrie nog steeds voort. Zij kampt met PTTS-verschijnselen.

‘Beetje cash’

Beide verdachten lijken volgens de officier van justitie een criminele bliksemcarrière te hebben gemaakt, in april 2022 een laffe woningoverval en twee maanden later een potentieel fatale liquidatie. Het OM ziet een trend dat jonge mannen, zoals deze verdachten worden ingezet voor het sluitstuk van een liquidatie. “Voor een beetje cash zijn zij bereid een leven te nemen,” zei de officier van justitie vandaag op zitting. “De consequenties kunnen ze wellicht als niet doorgewinterde criminelen nog niet goed overzien.”

Strafeis

Ten tijde van hun aanhouding was één van de verdachten 19 jaar oud, de ander 18 jaar. De officier van justitie eiste tegen de 19-jarige verdachte een gevangenisstraf van 12 jaar. De toen 18-jarige hoorde 11 jaar tegen zich eisen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.