Miljoenenfraude bij KempenPlus: eis van vijf jaar cel tegen hoofdverdachte

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) eist gevangenisstraffen tegen de vier verdachten in de strafzaak rond een miljoenenfraude bij Participatiebedrijf KempenPlus. Volgens het OM was een 55-jarige man uit Bladel de spil in de zaak. Tegen hem werd vijf jaar cel geëist, onder meer omdat hij de man die het geld verduisterde onder grote druk zette: ‘Deze man heeft zich gedragen als een enorme profiteur.’

De zaak kwam in 2020 aan het licht nadat de directie van KempenPlus aangifte deed bij de politie. Het vermoeden dat er grote bedragen verduisterd waren bij het bedrijf werd bevestigd na uitgebreid financieel onderzoek. In totaal ging het om een bedrag van ruim vijf miljoen euro dat de afgelopen jaren van KempenPlus afhandig werd gemaakt door een 52-jarige jeugdvriend van de hoofdverdachte. De man werkte als ambtenaar bij het participatiebedrijf.

Grote druk

Al gauw ontstond in het onderzoek het vermoeden dat de man door de hoofdverdachte onder druk was gezet om de bedragen achterover te drukken. Die schermde onder meer met verhalen over de Russische maffia en over gewelddadige onderwereldfiguren: ‘Om de druk verder op de voeren werd er in 2019 zelfs een kogel afgeleverd bij de ambtenaar. Blijkbaar zijn er geen grenzen geweest voor de hoofdverdachte in deze zaak. Alles was kennelijk geoorloofd om maar meer te kunnen profiteren.’

Luxe

De verduistering begon met relatief lage bedragen. Naarmate de jaren vorderde zijn de bedragen groter geworden. Ging het in 2014 nog om minder dan een ton, in de jaren die volgden werden miljoenen weggesluisd. Het leidde ertoe dat de hoofdverdachte in tegenstelling tot de ambtenaar een leven in luxe kon leiden. Zo bewoonde hij een grote villa en had hij de beschikking over vogelkooien met exotische vogels, jacuzzi’s, quads en luxe auto’s. Opvallend, want de man leefde op papier van een WIA-uitkering

Bewijs

Onder meer dankzij een omvangrijk financieel onderzoek en uitgebreide verklaringen van de ambtenaar kent het dossier een keur aan bewijs. Ook observaties van de politie wijzen uit dat het de hoofdverdachte was die grote bedragen geld in ontvangst nam, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen: ‘Wekelijks stroomde het geld door het raampje van de Dodge van de hoofdverdachte naar binnen. Deze man heeft zich gedragen als een enorme profiteur.’ In tegenstelling tot de hoofdverdachte heeft de ambtenaar volledige openheid van zaken gegeven. Het is volgens het OM zonneklaar dat hij zich, weliswaar onder druk van zijn jeugdvriend, schuldig heeft gemaakt aan de verduistering.

Kwalijk

De officier van justitie stond tijdens de zitting uitgebreid stil bij het feit dat het geld afkomstig is van een bedrijf dat verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening: ‘Een bedrijf dat gemeenschapsgeld, dat door ons allen betaald wordt, gebruikt voor een goede zaak. Een bedrijf dat ervoor moet zorgen dat dit geld besteed wordt voor mensen die dat echt nodig hebben. Bij dat bedrijf, daar zijn miljoenen euro’s verduisterd. En die enorme bedragen zijn beland bij verschillende verdachten in dit onderzoek.’

Strafeisen

Tegen de hoofdverdachte eist het OM vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zaak. Zijn jeugdvriend krijgt als het aan het OM ligt een celstraf van twee jaar, waarvan een voorwaardelijk. Een ex-vriendin en de huidige vriendin van de hoofdverdachte hebben volgens het OM ook geprofiteerd van het luxeleven dat de hoofdverdachte zich met het verduisterde geld kon veroorloven. Tegen de twee is een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Uitspraak in de zaak is op 6 juli.