Veroordelingen voor matchfixing

Gisteren stonden twee minderjarige verdachten uit Almere en Amsterdam in een besloten zitting voor de rechtbank in Lelystad op verdenking van matchfixing. In juni 2022 zouden zij verschillende spelers in de tweede divisie van het Nederlandse voetbal via sociale media benaderd hebben om tegen betaling wedstrijden expres te verliezen of gelijk te spelen. Zij zouden vervolgens op goksites kunnen inzetten op de door hun afgesproken uitslagen van de voetbalwedstrijden om zo mogelijk veel geld te verdienen. De politie bracht de werkwijze van de minderjarigen aan het licht. Het Openbaar Ministerie eiste 60 en 70 uur werkstraf tegen de verdachten.

Spelbederf

Op 3 juni 2022 maakte de integrity manager van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) melding dat er op verschillende sociale media kanalen spelers waren benaderd met het verzoek opzettelijk een voetbalwedstijd te manipuleren. Zo werd voor een verlies van 0 – 3 een bedrag van 12,500 euro geboden en voor 4 - 4 gelijkspelen werd een bedrag van 7000 euro beloofd. Een tweede melding op dezelfde dag betrof informatie dat spelers van een andere club waren benaderd met nagenoeg hetzelfde voorstel. De politie heeft een opsporingsonderzoek ingesteld. Binnen dit onderzoek werd gebruikt gemaakt van verschillende opsporingsbevoegdheden. Naar aanleiding hiervan werden de twee minderjarige verdachten aangehouden. Na onderzoek aan hun mobiele telefoons en verhoor van de verdachten bleek dat zij (voornemens waren) op goksites grote bedragen inzetten op de door hun voorgestelde scores in de voetbalwedstrijden. Op die manier zouden de gokaanbieders worden opgelicht. Als alles volgens plan van de verdachten was verlopen, zouden ook andere gokkers worden benadeeld, zij zouden namelijk hun ingelegde bedrag kwijt zijn, omdat er een gemanipuleerde eindscore is die zij niet hadden kunnen voorspellen. “Maar de grootste verliezer zou natuurlijk de sportliefhebber zelf zijn geweest, want een pot waarvan de uitslag al vaststaat ontneemt alle plezier aan het kijken naar sport. Daarom vinden we dit ook geen gering feit”, aldus officier van justitie Anne de Leeuw op zitting.

Klokken luiden heeft zin

Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken, spreekt men van omkoping. In dit geval hebben de spelers en voetbalclubs goed en integer gehandeld door melding te maken van deze pogingen daartoe door de matchfixing-signalen te melden bij de politie. "Je kunt dit niet ongezien doen en klokken luiden heeft wel degelijk zin. In deze zaak hebben we laten zien de signalen serieus te nemen en snel te kunnen handelen", aldus de officier van justitie op zitting. Dat er een veroordeling is gevolgd laat bovendien zien dat de huidige wetgeving toereikend is voor de vervolging van matchfixing. Het OM eiste werkstraffen van 60 en 70 uur. De kinderrechter deed gelijk uitspraak en veroordeelde beide verdachten tot een werkstraf van 70 uur.