“Omvangrijk en nauwelijks te bevatten” Openbaar Ministerie eist levenslange gevangenisstraffen in liquidatieproces Eris

Het Openbaar Ministerie (OM) eist straffen variërend van 16 jaar gevangenisstraf tot levenslange celstraffen tegen 19 verdachten in het strafproces Eris. In totaal 6 verdachten hoorden vandaag een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. De 19 verdachten, onder wie kopstukken en leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, zouden in 2017 in wisselende samenstellingen vijf liquidaties, voorbereidingshandelingen voor liquidaties en diverse geweldsdelicten hebben gepleegd. Ook verdenkt het OM 14 van hen van deelname aan een criminele organisatie. De verklaringen van een kroongetuige zijn bepalend in de strafzaak Eris.

Volgens het OM vormden 14 verdachten een criminele organisatie gericht op het doden van mensen in ruil voor geld. De advocaten-generaal zeggen daarover: “De strafzaak Eris is op het oog omvangrijk en inhoudelijk nauwelijks te bevatten. Omvangrijk vanwege het grote aantal dossiers en het aantal verdachten. Tegelijk is de zaak ook nauwelijks te bevatten, vanwege het schaamteloze gemak waarmee via de PGP-berichten gesproken wordt over het doden van mensen en het uitvoeren van liquidaties.” Vijf overige verdachten in hoger beroep waren volgens het OM geen onderdeel van de organisatie maar werden wel door de organisatie ingezet voor gewelddadige klussen.

Levenslang

De hoofdverdachte in de zaak is een 53-jarige man. Hij was de voorman van motorclub Caloh Wagoh. Volgens het OM zou hij samen met twee andere verdachten de criminele organisatie hebben aangestuurd. De organisatie pleegde moorden op bestelling. In een periode van acht maanden werden in 2017 vijf mensen doodgeschoten, drie moorden voorbereid en nog eens zeven mensen op de lijst gezet om te worden gedood. Een jaar later werd nog een liquidatie voorbereid. Het OM eist in hoger beroep tegen deze voorman een levenslange gevangenisstraf “Kennelijk was er ‘oorlog’ in de onderwereld. Een oorlog die al lang gaande was. Een oorlog waar de verdachte part nog deel aan had, maar waar hij wel ‘brood’ in zag. Voor hem waren de liquidaties een verdienmodel. Het is ontluisterend dat hij, met als enige drijfveer geld, over leven en dood dacht te kunnen beschikken.”

Ook nog vijf andere verdachten hoorden in hoger beroep levenslang tegen zich eisen. Twee van hen brachten de moordopdrachten aan en werden daarmee ook een belangrijk onderdeel van de criminele organisatie.

“De professionaliteit van de organisatie van enerzijds, ‘het management’ staat in schril contrast met de professionaliteit van de ‘teams’, de uitvoerders. Wapens die weigerden, geen vuur meenemen terwijl er een auto in brand gestoken moest worden, zelf gewond raken tijdens een klus. Tegelijkertijd was de uitvoering zeer gewelddadig. Op de openbare weg met automatische wapens, soms in aanwezigheid van getuigen. Juist hierdoor wordt het gevoel van onveiligheid in de samenleving vergroot”, aldus de advocaten-generaal vandaag tijdens de zitting.

De andere verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan minstens het medeplegen van één van de moorden, en soms ook de voorbereiding van andere levensdelicten of het plegen van ander zwaar geweld zoals het schieten op een woning. De strafeisen tegen hen variëren van 16 jaar tot 30 jaar cel.

Kroongetuige

In de zaak heeft een kroongetuige verklaringen afgelegd over meerdere heftige en ontwrichtende criminele activiteiten en over de criminele organisatie waarvan hij deel uitmaakte. Daarom eiste het OM conform de kroongetuigeregeling in eerste aanleg een lagere straf tegen hem dan tegen andere verdachten. De rechtbank Midden-Nederland stemde in met de eis van het OM en legde de kroongetuige 10 jaar gevangenisstraf op. Die uitspraak is onherroepelijk. De kroongetuige heeft in hoger beroep ook verklaard over de zaak. Die verklaringen zijn volgens het OM consistent en betrouwbaar, bovendien worden ze ondersteund door ander bewijs. Zonder de verklaringen van de kroongetuige zouden de moorden en voorbereidingen hiervan in deze strafzaak niet zijn opgelost. De verklaringen vormen samen met onderschepte PGP-berichten het belangrijkste bewijs in de zaak.