OM eist tot drie maanden cel voor openlijk geweld tegen medewerkers vuilnisophaaldienst

Twee jongemannen gaan op 17 mei 2023 de confrontatie aan met drie medewerkers van de reinigingsdienst Rd4. Zij bespuiten op de Euregioweg in Heerlen drie inzittenden van een vuilniswagen met pepperspray. Daarna mishandelen zij een van de drie. Vandaag stonden de twee verdachten (19, 20) uit Düsseldorf en Heerlen, terecht voor openlijke geweldpleging. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eiste gevangenisstraffen tot drie maanden.

De vuilnisophalers spreken die bewuste middag een van de verdachten aan op het mishandelen van een hond. Vervolgens achtervolgen de twee verdachten de vuilnisophalers, rijden ze hen klem, bespuiten ze de mannen met pepperspray en trekken zij een van hen uit de vuilniswagen om hem te mishandelen. Omstanders filmen de mishandeling. De officier van justitie spreekt op zitting over een verschrikkelijke streek, waarbij de verdachten duidelijk geen fatsoen en respect voor anderen tonen.

Strafeis

Voor de 19-jarige verdachte eiste de officier van justitie een celstraf van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Voor de 20-jarige verdachte vorderde de officier van justitie drie maanden jeugddetentie waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast vorderde de officier voor beide verdachten nog een aantal algemene en bijzondere voorwaarden.  

Uitspraak politierechter

De politierechter veroordeelde de 19-jarige verdachte tot een taakstraf voor de duur van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee  jaar. De 20-jarige verdachte kreeg met toepassing van het minderjarigenstrafrecht een werkstraf van 80 uur en jeugddetentie voor de duur van negen dagen waarvan zeven dagen voorwaardelijk met aftrek van de tijd die de verdachte al heeft vastgezeten. Beide verdachten moeten zich bovendien  houden aan algemene en door de Reclassering geformuleerde bijzondere voorwaarden.