OM eist voor een poging doodslag zeven jaar cel tegen een 60-jarige man uit Coevorden

Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 60-jarige man uit Coevorden. Hij wordt verdacht van het op 30 september 2023 neerschieten van zijn 40-jarige schoonzoon. De officier van justitie kwalificeert zijn handelen als een poging doodslag. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en mag van geluk gespreken dat hij het heeft overleefd.

Naast de verdenking van een poging doodslag wordt de verdachte ook mishandeling van zijn dochter, bedreiging en verboden wapenbezit ten laste gelegd.  

Aanleiding voor het incident lijkt te zijn gelegen in een langlopende onderlinge ruzie. Op 30 september gaat verdachte samen met zijn twee zoons verhaal halen op het terrein van het bedrijf van het slachtoffer in Coevorden.  

Beelden
Een groot deel van de confrontatie die dan volgt is op camerabeelden vastgelegd. Uit de beelden blijkt dat verdachte en zijn twee zoons het terrein op rennen. Daar vindt een woordenwisseling plaats tussen verdachte en het slachtoffer en zijn gezin. Daarbij slaat verdachte meermalen zijn dochter, die aanwezig is met haar pasgeboren kind op de arm. Een van zijn zoons probeert verdachte vervolgens weg te trekken, maar dat lukt niet. De verdachte zoekt daarna de confrontatie met het uiteindelijke slachtoffer en schiet hem even later neer.

Agressief
De verdachte heeft verklaard dat hij dacht dat het slachtoffer een vuurwapen achter zijn rug hield. Hij verklaart dat hij is gaan schieten, omdat hij anders het gevoel had zelf beschoten te worden. De verdachte doet een beroep op (putatief) noodweer(exces).

De officier van justitie is op grond van de beelden van mening dat daarvan geen sprake is. Het is volgens haar de verdachte zelf die de naar het slachtoffer toe is gegaan en een wapen mee heeft genomen. De 60-jarige Coevordenaar werd niet aangevallen door het slachtoffer, maar zoekt zelf de confrontatie.

Op de beelden is volgens de officier ook te zien dat op het moment van schieten het slachtoffer geen vuurwapen achter zijn rug hield. De verdachte heeft meermalen geschoten waarbij het slachtoffer gewond is geraakt.

De verdachte heeft na het schieten het terrein rustig verlaten en het slachtoffer aan zijn lot overgelaten. Door het slachtoffer voor de ogen van zijn gezin neer te schieten heeft hij niet alleen het slachtoffer verwond en angst aangejaagd, maar ook paniek en bangheid veroorzaakt bij een groot aantal andere personen.

Zo heeft in die paniek de eveneens aanwezige minderjarige zoon van het slachtoffer de verdachte aangevallen en verwond met een mes. De officier van justitie heeft – gezien de omstandigheden waarin de jongen heeft gehandeld - besloten de jongen niet te vervolgen.

Mishandeling
Eén van de andere zonen van de verdachte stond vandaag terecht bij de Asser politierechter voor een ander strafbaar feit, dat door dit onderzoek aan het licht is gekomen. Deze 39-jarige man uit Coevorden wordt verboden wapenbezit verweten. Dit wapenbezit heeft niks te maken met de schietpartij waar zijn vader van wordt verdacht. De politierechter legde, conform de eis van het OM, een taakstraf van 60 uur op.

De rechtbank doet in de zaak tegen de 60-jarige man over twee weken uitspraak.