Jarenlange celstraf geëist tegen ‘hardleerse’ drugscrimineel

Onder meer voor de handel en het bezit van grote hoeveelheden drugs heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag een gevangenisstraf van drieënhalf jaar geëist tegen een man van 34. Hij zou vele duizenden euro’s hebben verdiend met de handel in cocaïne en heroïne.

De politie hield de verdachte al meerdere keren aan voor het bezit van grotere en kleinere hoeveelheden drugs. Hij verzette zich bij een van de aanhoudingen en mishandelde daarbij twee agenten. Uit verder onderzoek bleek dat de man zich op grote schaal en gedurende langere periode bezighield met de handel in drugs. De feiten die vandaag door het OM naar voren zijn gebracht, zijn volgens de officier van justitie slechts het topje van de ijsberg: ‘Eén van de afnemers heeft aangegeven al zeker 3 à 4 jaar cocaïne bij de verachte te kopen’.

‘Hardleers’

Bij het bepalen van de strafmaat heeft het OM sterk rekening gehouden met het lange strafblad van de verdachte: ‘Daarop staan meerdere veroordelingen voor drugsfeiten. Dat we het hier vandaag weer over negen feiten hebben, maakt dat verdachte bijzonder hardleers te noemen is. Eerder aan hem opgelegde straffen hebben hem er niet van weerhouden om wederom de fout in te gaan. Dat maakt dat ik een andere straf, dan een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur, niet passend acht.’

Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van drieënhalf jaar geëist. Verder wil het OM een bedrag van ruim 26.000 euro terug van de man. Dit geld zou hij met zijn handel hebben verdiend. Uitspraak is over twee weken.