‘Hulpvaardige’ man verkracht weerloze vrouw: cel en tbs geëist

Tegen een 22-jarige man uit Eindhoven heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor de verkrachting van een vrouw in haar woning in Eindhoven. Op zitting sprak de officier van justitie van een ‘buitengewoon laaghartig’ feit en ‘compleet disrespect’ in de richting van het slachtoffer.

De kwalificaties van de officier hebben alles te maken met een gebeurtenis op donderdag 8 september 2022. Die avond is een 53-jarige vrouw met haar scooter onderweg. Vlakbij haar woning wordt ze op straat niet lekker. Hierop wordt hulp geboden door twee mannen die haar naar huis brengen. Een van de mannen gaat met de vrouw naar binnen. In de woning zou hij de vrouw verkracht hebben, waarna hij ervandoor gaat. Onder meer aan de hand van DNA-onderzoek weet de politie de verdachte later te achterhalen.

Misbruik van situatie

De officier van justitie stond vandaag uitgebreid stil bij de ernst van het feit: ‘Verdachte en slachtoffer zijn elkaar die avond puur bij toeval tegengekomen. Mevrouw voelde zich niet lekker en vroeg om hulp. De verdachte maakte gretig misbruik van de hele kwetsbare situatie waarin de vrouw zich bevond. Mevrouw kon eigenlijk geen kant op en was geen partij voor verdachte, al helemaal niet in de toestand waarin zij toen verkeerde.’

‘Groot gevaar’

Bij het bepalen van de strafmaat hield de officier sterk rekening met de ernst van het feit, maar ook met het verleden van de verdachte en de kans op herhaling. De man is immers eerder veroordeeld voor zedenfeiten. ‘Het is zonder meer duidelijk geworden dat deze man een groot gevaar voor vrouwen vormt.’ Specialisten hebben de man onderzocht en komen tot de conclusie dat de verdachte kampt met ernstige persoonlijkheidsproblematiek en met psychopathie. De officier: ‘De bevindingen en conclusies van de rapporteurs liegen er niet om.’

Strafeis

Ook een tweede verkrachtingszaak werd vandaag behandeld. De zaak draait om de verkrachting van een minderjarig meisje. Omdat volgens het OM in deze zaak te weinig bewijs is, is om vrijspraak gevraagd. Dat ligt anders bij de eerste zaak. De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen de man en de maatregel van tbs met dwangverpleging. Uitspraak is over twee weken.