OM vervolgt twee mannen voor geweldsincident op Ameland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om twee mannen (32 en 23), beiden afkomstig van Ameland, te vervolgen. Volgens het OM hebben de mannen op 5 december 2023 twee medewerkers van de omroep Powned en hun chauffeur belet om een reportage te maken over het Sunneklaasfeest. Ook wordt beide verdachten openlijke geweldpleging tegen en het bedreigen van de drie mannen ten laste gelegd.

Bij het verlaten van de boot in de haven zijn de drie mannen, terwijl ze in hun auto zaten, opgewacht door meerdere personen. Hierbij ontstond een dreigende situatie. De twee verdachten hadden daarbij volgens het OM een actieve rol.

Achtervolging
Daarnaast waren de verdachten volgens het OM, na het incident in de haven, betrokken bij een gevaarlijke achtervolging. De auto van de cameraploeg is daarbij tot stoppen gedwongen, waarbij een verkeersgevaarlijke situatie en een aanrijding heeft plaatsgevonden. Ook is de cameraploeg opnieuw belaagd.

Sepot
Tegen de bestuurder van de auto van de cameraploeg is door enkele personen ook aangifte gedaan. Het OM vindt dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs ligt om deze persoon te vervolgen voor een strafbaar feit.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak door de rechtbank in Leeuwarden inhoudelijk zal worden behandeld.

PersVeilig
Het OM hecht veel waarde aan het versterken van de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat. Dit komt onder meer tot uiting in het protocol PersVeilig, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie.