Straffen voor ambtelijke corruptie Heerlen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tegen een ambtenaar 12 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 6 voorwaardelijk en terugbetaling van het wederrechtelijk verkregen voordeel. De officier van justitie eist tegen een voormalig ambtenaar een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, taakstraf van 150 uur en het terugbetalen van het voordeel. De medewerker van een bedrijf hoort een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 80 uur tegen zich eisen. Zij worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte.

De ambtenaar en de voormalig ambtenaar van de gemeente Heerlen pleegden deze zogenaamde ambtelijke corruptie door misbruik te maken van hun bevoegdheid. Met behulp van een medewerker van een bedrijf lieten zij op eigen initiatief facturen maken voor werkzaamheden die niet werden verricht. Ook werden bedragen op offertes aanzienlijk verhoogd en lieten zij privé-facturen door de gemeente betalen. Dit speelde zich af in de tweede helft van 2016.

Het OM eist deze straffen omdat ondermijnend gedrag werd vertoond en deze gedragingen de integriteit van de overheid aantasten. Ook is het OM van mening dat het kwalijk is dat financieel voordeel behalen belangrijk wordt geacht dan zich aan de regels houden. Het gaat al met al om een aanzienlijk bedrag, namelijk tussen de 10.000 en 17.000 euro.

Verder stonden twee verdachten voor de rechter die betrokken waren bij het ondertekenen van nephuurovereenkomsten. Zij hebben in overleg met hun advocaat gekozen om het eerder gedane aanbod van het OM, een geldboete van 450 euro, alsnog te accepteren. De zaak wordt niet behandeld en daarom zal de rechtbank het OM niet ontvankelijk verklaren.

Burgerpseudodienstverlening

Tijdens dit onderzoek is gebruik gemaakt van burgerpseudodienstverlening. Dit betekent dat een burger diensten heeft verleend met als doel bewijsvergaring. Dit gebeurde op initiatief en onder regie van het Openbaar Ministerie. Mede door deze inzet zijn de strafbare feiten duidelijker in beeld gekomen.

De rechtbank doet later uitspraak.