Eis: 7 jaar gevangenisstraf voor leden criminele organisatie Apeldoorn

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland  heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen uit Apeldoorn. De mannen van 51 en 25 jaar zouden aan het hoofd hebben gestaan van een criminele organisatie. Deze criminele organisatie had volgens de officier van justitie als oogmerk het plegen van misdrijven, waaronder oplichting, bedreiging, afpersing, seksuele uitbuiting en witwassen.

Het politie-onderzoek naar de criminele organisatie in Apeldoorn leidde in februari 2015 tot een aantal aanhoudingen van verdachten.  Destijds zijn er zoekingen gedaan in o.a. een illegaal bordeel, een autogarage en diverse huizen.

De 51-jarige man en zijn 25-jarige zoon zouden minimaal twee vrouwen tot prostitutie gedwongen hebben in een illegaal bordeel in Apeldoorn. Ook zouden ze de vrouwen gevraagd hebben om klanten van dit bordeel te chanteren. Een klant zou voor tienduizenden euro’s afgeperst zijn.  De twee Apeldoorners zouden ook anderen, zoals winkeliers, al dan niet samen met medeverdachten, afgeperst, opgelicht en bestolen hebben.

Deze week staan in totaal acht verdachten in dit onderzoek voor de rechter.

Maandag 6 februari is 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn. Zij wordt verdacht van oplichting, diefstal d.m.v. een valse sleutel en witwassen.  De zaak tegen een 46-jarige verdachte uit Apeldoorn betrof een regiezitting en zal op een later tijdstip voortgezet worden.

Op dinsdag 7 februari is tegen een 42-jarige man uit Apeldoorn 3 jaar gevangenisstraf geëist voor vernieling van een auto, oplichting, seksuele uitbuiting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een 26-jarige Apeldoorner heeft 5 jaar tegen zich horen eisen door de officier van justitie. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, diefstal d.m.v. een valse sleutel, vernieling van een auto, bedreiging, oplichting, afpersing, seksuele uitbuiting en witwassen.

Vrijdag 10 februari 2017 moeten zich nog 2 verdachten voor de rechtbank in Arnhem verantwoorden. Een 26-jarige vrouw uit Apeldoorn wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen. En een 38-jarige man uit Apeldoorn wordt verdacht van afpersingen en deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, zal op 3 maart 2017 uitspraak doen.