Forse straffen en locatiegebod tijdens oud en nieuw geëist voor verdachten rellen Burdaard

Oud en Nieuw 2022. Een gezellig feest met traditiegetrouw een vreugdevuur op de kruising in Burdaard. Maar het feest escaleert wanneer het vuur zo hoog wordt dat politie en brandweer moeten aanrijden en uiteindelijk ook de ME wordt ingeschakeld. Met als doel het creëren van een veilige situatie voor iedereen. Maar een groep mensen keert zich tegen de optredende ME.

Er worden flessen gegooid, er wordt geslagen, geschopt, gedreigd en er wordt veel, zeer zwaar vuurwerk gegooid naar de ME-ers. De ontploffingen veroorzaken enorme knallen, lichtflitsen en drukgolven. De officier: “Het trieste gevolg is dat uiteindelijk traangas moet worden ingezet en een aantal agenten gehoorschade oploopt. En dat terwijl zij gehoorbescherming droegen.” Uiteindelijk zijn er acht slachtoffers te betreuren. 

"Politiemensen, die wellicht ook liever thuis bij familie wilden zijn, maar dienst hadden. Dienst om te zorgen dat iedereen een veilig begin van het nieuwe jaar kon vieren, maar ze komen terecht in een situatie die zo heftig was dat ze hebben gevreesd voor hun leven.”

Twee verdachten staan terecht. Het gaat om een 22-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân en een 45-jarige man uit de gemeente Tietjerksteradeel. Het OM verdenkt hen ervan dat zij als relschoppers betrokken zijn geweest bij de oud en nieuw rellen in Burdaard. De officier: “Ik vind wettig en overtuigend te bewijzen dat beide verdachten vooraan in de linie stonden. De politiehond die is ingezet om heeft één van de verdachten in het been gepakt en de ander verdachte heeft de hond los proberen te krijgen. Als je zo vooraan staat dan spreek je wat het OM betreft niet van een onschuldige en naïeve aanwezigheid”.

Het geweld was langdurig, zichtbaar en hoorbaar voor iedereen en specifiek gericht tegen de chargerende ME, die overduidelijk liet weten dat iedereen weg moest gaan. De officier: “We hebben het hier niet meer over traditie maar over iets dat veel verder gaat dan dat: het is ordinair crimineel gedrag.”  Geweld tegen hulpverleners wordt niet getolereerd. Elk jaar wordt er vanuit de overheid aandacht besteed aan de veilige publieke taak. Hulpverleners moeten te allen tijde hun werk veilig kunnen doen.

De officier eist tegen beide verdachten een gevangenisstraf voor de duur van zeven maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast eist zij een locatiegebod “verplicht binnen blijven op GBA-adres met oud en nieuw tussen 18.00 en 06.00 uur” gedurende alle jaarwisselingen in de proeftijd. Ook eist de officier de dadelijke uitvoerbaarheid van het locatiegebod.

De politierechter doet direct uitspraak en veroordeelt de mannen tot een taakstraf van 240 uur en een maand gevangenisstraf voorwaardelijk. De politierechter legt geen locatiegebod op.