Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak is onacceptabel

Je werkt als politieagent of advocaat dagelijks aan een veilige samenleving. Wat als je dan stelselmatig doodsbedreigingen krijgt via de mail? Als jouw foto op social media verschijnt met beledigingen er onder? En de afzender daarnaast video’s van zichzelf post waarop hij schiet met een automatisch wapen? En wat als zelfs jouw familieleden en bijvoorbeeld een vriend dit soort berichten ontvangen? Dan leef je in angst! Het overkwam medewerkers van de politie en medewerkers bij een bekend advocatenkantoor. De rechter legde de dader de straf op die het Openbaar Ministerie (OM) eiste.

Geweld tegen personen met een publieke taak

Naast politie en advocaten hebben bijvoorbeeld ook medewerkers bij de overheid, het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en scheidsrechters een publieke taak. Zij moeten hun werk veilig kunnen uitoefenen. Gevolgen van agressie en geweld naar deze medewerkers raakt niet alleen die persoon, maar zorgt er voor dat zij hun publieke taak niet goed kunnen uitvoeren. En dat is juist essentieel voor onze samenleving: deze taken moeten voor iedereen in gelijke omstandigheden beschikbaar zijn. Het is extra belangrijk dat deze functionarissen tegen agressie en geweld worden beschermd.

Eenduidige, effectieve en snelle afhandeling

Politie en het OM maakten afspraken om de afhandeling van dit soort gevallen eenduidig, effectief en snel af te handelen. Deze zaken krijgen hoge prioriteit, er wordt zo veel mogelijk lik op stuk toegepast door de zaken snel af te handelen en het OM kan hogere straffen eisen dan in reguliere zaken.

Altijd een adequate reactie op agressie en geweld

Dat betekent overigens niet dat geweld tegen andere mensen als minder ernstig wordt ervaren. In alle gevallen past een adequate reactie op agressie en geweld. Het is voor iedereen belangrijk dat zij in alle omstandigheden erop kunnen vertrouwen dat zij de bescherming, hulp en diensten ontvangen die zij van de overheid mogen verwachten. De samenleving is gebaat bij een goed functionerende overheid en publieke taak, dus moet iedereen tegen aantasting daarvan worden beschermd.