Amerikaans bedrijf betaalt bijna 8 miljoen euro vanwege grootschalige internationale btw fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de zaak tegen Voip Guardian Partners LLC (VG) buitengerechtelijk afdoen. VG is een failliete Amerikaanse financieringsonderneming. Daardoor ziet het OM geen maatschappelijk belang met de boedel van deze onderneming naar zitting te gaan. In deze zaak ligt beslag op een vordering ten gunste van VG bij British Telecom Nederland van USD 18.131.774,73 exclusief btw. Het OM wil tot een transactie komen van 7.705.853,95 euro. Dit is het totale bedrag van het geleden belastingnadeel.

BTW carrousels

Deze strafzaak is het resultaat van verschillende strafrechtelijke onderzoeken en gaat over BTW carrousels met gefingeerde belminuten over internet. Een criminele organisatie in Engeland en Amerika heeft een carrouselfraude ontwikkeld, die zij als een soort plug & play heeft uitgerold over diverse Europese landen (Engeland, Zweden, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland).
De officier van justitie spreekt van een vernieuwende fraudemanier: “bij deze carrouselfraude vraagt de organisatie niet zozeer rechtstreeks belasting terug van de belastingdienst met ergens een ploffer in de keten, maar ze maakt gebruik van een bonafide partij, die nieuw btw-geld in de structuur brengt, dat de organisatie direct bij de eerste stap al ‘steelt’.”

Het onderzoek

Het onderzoek is gestart in mei 2017. Het betreft een complexe fraudevorm. Er wordt gebruik gemaakt van een buitenlandse financieringsmaatschappij VG, die vorderingen tussen partijen opkoopt. Betalingen liepen via buitenlandse betaalplatformen, waardoor de geldstromen niet via Nederland gaan en er vonden geen overboekingen plaats tussen reguliere bankrekeningen. Ook is sprake van versluiering van de fraude door het gebruik van contra-carrousels, waardoor het leek alsof betalingen en ontvangsten tegen elkaar wegvielen.
De Nederlandse verdachten die onderdeel zijn geweest van de criminele organisatie zullen worden gedagvaard. Aan de zogenaamde katvangers is een OM-strafbeschikking aangeboden voor het uitvoeren van een taakstraf van 120 uur.

Strafbare feiten

VG wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, die tot doel had belastingfraude te plegen door het fingeren van telefoonverkeer en het opmaken/gebruiken van valse facturen, het medeplegen van valsheid in geschrifte met valse facturen en het medeplegen van het doen van onjuiste belastingaangifte.