OM zeer tevreden met veroordeling Guus K. voor illegale wapenimporten en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven

Het Openbaar Ministerie (OM) is zeer tevreden met de veroordeling van het hof Den Bosch van vandaag in de zaak tegen Guus K. Het hof vindt, net als het OM, dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan illegale wapenimporten aan het regime van Charles Taylor in Liberia van 2000-2003 en aan betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven door Liberiaanse troepen.

Het hof heeft wel een iets lagere straf opgelegd dan door het OM geëist in verband met de lange duur van het proces en de leeftijd en broze gezondheid van de verdachte.

Het hof is van oordeel dat het dossier voldoende wettig en overtuigend bewijs bevat dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan illegale wapenimporten. Zonder wapens en munitie geen gewapende strijd. Diegenen die het wapenembargo omzeilen en toch wapens en munitie invoeren zijn mede verantwoordelijk voor de gewelddadige activiteiten van de Liberiaanse regering. Daarnaast is het Hof in de lijn met het OM van oordeel dat K. betrokken is geweest bij het plegen van oorlogsmisdrijven door Liberiaanse troepen door, naast het leveren van de wapens, ook te zorgen voor het ter beschikking stellen van een houtkapkamp voor de opslag en distributie van die wapens, materieel en zijn personeel mee te laten vechten. In juridische zin is daarmee sprake van medeplichtigheid.

Het hof heeft, net als het OM, gesteld dat het gaat om zeer ernstige feiten die ook na verloop van jaren niets aan impact en actualiteit hebben ingeboet. Er zijn gruwelijkheden gepleegd, er is veel leed veroorzaakt, jaren achtereen. Het hof geeft met deze uitspraak dan ook een belangrijk signaal dat niemand mag wegkomen met dit soort ernstige strafbare feiten ook al zijn ze jaren geleden en in een ander land gepleegd.

Ook heeft het hof, net als het OM, vastgesteld dat diverse getuigen na het afleggen van belastende verklaringen door de verdediging benaderd zijn tot het afleggen van valse ontlastende verklaringen.

Met het toewijzen van de vordering gevangenneming zal het OM alles op alles zetten om K. vastgezet te krijgen.