LP: tevredenheid met uitspraak in Turkije veroordeelde Syriëgangers

Het Landelijk Parket is tevreden dat de rechtbank in Den Haag zijn redenering dat al in Turkije veroordeelde Syriëgangers onder omstandigheden wel degelijk opnieuw vervolgd kunnen worden. "De rechtbank volgt de redenering van het OM dat de zaken tegen de mannen in Turkije nog niet onherroepelijk waren, en dat ze de straffen nog niet volledig hadden uitgezeten." De verdediging had aangevoerd dat de mannen niet twee keer voor hetzelfde misdrijf, deelname aan de gewapende strijd van de terroristische organisatie IS en de voorbereidingshandelingen daartoe, konden worden vervolgd.

Oorlogsmisdrijf

Een van de twee mannen werd bovendien verdacht van een oorlogsmisdrijf. Hij had lachend geposeerd naast een door IS omgebrachte en gekruisigde man, en die foto verspreid. Het OM had daarvoor 8 maanden extra celstraf geëist, maar de rechtbank legde 2,5 jaar op. De nu veroordeelde man is de eerste die wegens een soortgelijk oorlogsmisdrijf is vervolgd.

Het LP had twee weken geleden tegen de twee mannen 7 jaar en 7 jaar en 8 maanden celstraf geëist. De man uit Leiden werd veroordeeld tot 4,5 jaar. De andere man, een Utrechter, tot 7 jaar en 6 maanden. De rechtbank heeft bij de oplegging van de straf rekening gehouden met de 18 maanden die ze in Turkije al in detentie hebben doorgebracht.