OM eist 4 jaar cel voor deelname aan strijdgroep die plunderde tijdens burgeroorlog in Syrië

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Den Haag een gevangenisstraf van 4 jaar geëist tegen een 46-jarige Syriër. De man staat terecht omdat hij in Syrië zou hebben deelgenomen aan een strijdgroep van zijn familie, die zich bezig hield met het beroven en bestelen van de lokale bevolking.

Deze strijdgroep zou vanaf begin 2012 tot en met mei 2015 in Khan Shaykhun, langs de snelweg van Aleppo naar Damascus actief zijn geweest.  “Wie zich in die periode daar op de snelweg waagde, was zijn lot niet zeker”, aldus een van de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

Schrijnend

“En dat is extra schrijnend gezien de context waarin dit alles zich afspeelde, namelijk midden in tijden van burgeroorlog.” Het OM neemt het de verdachte zeer kwalijk “dat welbewust misbruik is gemaakt van het gewapend conflict om burgers die toch al in een moeilijke situatie leven, het leven nóg zuurder te maken”.

Bij het vaststellen van de hoogte van de strafeis hebben de officieren van justitie er ook bij stilgestaan dat het aanlokkelijk lijkt om plundering te zien als een ‘minder erg’ oorlogsmisdrijf, als ware het alleen een vermogensmisdrijf.  Maar het ontzien van degenen die niet deelnemen aan de gewapende strijd gaat ook over hun eigendommen, zo is al in een van de vroegste wetten over het oorlogsrecht vastgelegd. Ook is door het OM meegewogen dat Nederland geen vrijhaven mag zijn voor hen die zich schuldig hebben gemaakt aan internationale misdrijven.

De verdachte is aangeklaagd voor deelname aan een criminele organisatie die tot doel had het plegen van internationale misdrijven, te weten plundering als oorlogsmisdrijf. De strafzaak wordt behandeld door de rechtbank Den Haag, omdat alleen deze rechtbank bevoegd is internationale  misdrijven te behandelen.

Meldingen

Het onderzoek naar de man is gestart met anonieme meldingen op de websites van de IND en de politie. De verdachte was in 2019 als vluchteling aangekomen in Nederland. Op 6 april 2021 werd hij aangehouden in asielzoekerscentrum St. Annaparochie.

Meerdere getuigen hebben verklaringen afgelegd over zijn betrokkenheid bij plunderingen van het verkeer langs de snelweg M5 naar Damascus. De strijdgroep waarvan hij met zijn familieleden deel zou hebben uitgemaakt hield zich bezig met het beroven en stelen van auto’s, bussen, vrachtwagens en lading op de snelweg ter hoogte van de stad Khan Shaykhun in het noordwesten van Syrië. Gestolen waar werd doorverkocht of terug verkocht aan de slachtoffers. Dat heeft geduurd tot in 2015 Jabhat al-Nusra de controle over het gebied kreeg.