Medeveroordeelde van Saban B. overgeleverd aan Nederland

Zafer O. is afgelopen maandag door de Georgische autoriteiten overgeleverd aan Nederland. De man is veroordeeld voor mensenhandel, deelneming aan een criminele organisatie in 2006 en 2007 en een bedreiging in 2010.

O. is op 3 januari 2017 aangehouden in Georgië op basis van een door het Fugitive Active Search Team (FASTNL), onder gezag van het Landelijk Parket in Nederland, uitgevaardigde signalering. Hij is medeveroordeelde in de strafzaak van Saban B..

Twee arresten

In het uitleveringsverzoek heeft het OM gevraagd om de overlevering voor de tenuitvoerlegging van arresten in twee strafzaken. Het gaat enerzijds om een celstraf van 24 maanden, die hem is opgelegd bij arrest van 22 november 2013 van het gerechtshof Arnhem voor mensenhandel en het deelnemen aan een criminele organisatie in 2006/2007. Dit is de strafzaak met Saban B.. Ook heeft het OM overlevering gevraagd voor tenuitvoerlegging van een celstraf van 10 weken voor bedreiging in 2010.

Op 11 augustus 2017 heeft de Minister van justitie in Georgië de overlevering gedeeltelijk toegestaan. Die is toegestaan voor de strafzaak waarin hem 24 maanden gevangenisstraf is opgelegd. Voor de straf wegens bedreiging is de overlevering geweigerd, vermoedelijk omdat die naar Georgisch recht verjaard is.

FASTNL

FASTNL richt zich op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden onvindbare personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers, inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd.

Daarnaast vervult het team, in samenwerking met het Landelijk Parket van het OM, een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats. FASTNL vormt samen met haar Europese partners het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST).