In hoger beroep 3 jaar cel geëist wegens seksueel misbruik minderjarige jongen Lathum

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van inmiddels 50 en 41 jaar. In de visie van het OM hebben zij zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van een minderjarige jongen van 12/13 jaar in Lathum gedurende een periode van twee jaar (2013-2015). Ook wordt hen het bezit/verwerven van kinderporno verweten.

Eén van de verdachten was politieagent. De andere verdachte zijn partner. Zij waren goed bevriend met de ouders van de jongen. De jongen logeerde regelmatig bij hen. Het misbruik vond plaats bij verdachten thuis en op vakantieadressen. “Het grootste slachtoffer is uiteraard de minderjarige jongen die misbruikt is. In het verlengde daarvan lijdt de familie mee, in het bijzonder omdat het hier gaat om mannen die veel meer waren dan vage kennissen van zijn ouders. De werelden waren verweven, het vertrouwen onbegrensd. Dat die band zo onderuit is gehaald en dat is gebeurd waar ouders het meeste voor vrezen, door hun eigen vrienden, dat raakt hen in de kern van hun bestaan.”

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot dezelfde straffen als die vandaag in hoger beroep zijn geëist. De verdachten stelden hoger beroep in.

Een onvoorwaardelijke celstraf van aanzienlijke duur doet recht aan de ernst van de feiten en de grote gevolgen daarvan. “Langdurig misbruik. Daar hebben verdachten zich schuldig aan gemaakt. Ze hebben daarmee een ravage aangericht bij het slachtoffer en zijn familie. Geen van beide verdachten is doordrongen van het feit dat zij ver over de grenzen zijn gegaan. Zij hebben elkaar niet gecorrigeerd maar zijn meegegaan in elkaars misdragingen. Dat alles moet worden vertaald in de strafeis.” Daarnaast vindt de advocaat-generaal dat een voorwaardelijk strafdeel van een jaar opgelegd moet worden “als stok achter de deur”. Aan dit voorwaardelijk deel moet een aantal bijzondere voorwaarden worden gekoppeld zoals een behandelverplichting, een contact- en gebiedsverbod en reclasseringscontact.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.