OM eist in hoger beroep hogere straf voor mishandeling 28 dagen oude zoon

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen een 45-jarige man uit Den Haag een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. De man wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan zijn zoontje van 28 dagen.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de man op 11 juni 2014 tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Verdachte is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan.

Mishandeling

De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), komt tot de conclusie dat verdachte op 28 november 2012 zijn zoontje ernstig heeft mishandeld. Dit heeft hij gedaan door hem heen en weer te schudden en/of hem te slaan, duwen of gooien tegen een hard voorwerp.

Wonder

De baby van toen is inmiddels 6,5 jaar. De AG ziet dat hij aan de mishandeling zeer ernstig hersenletsel heeft overgehouden. “Een jongetje dat alleen dankzij een wonder nu nog in leven is. Het leidt een leven dat gekenmerkt wordt door de intense liefde van zijn moeder en de afwezigheid van zijn vader. Waarbij op elk moment van de dag er zorgen zijn over de vraag hoe lang zijn leven nog mag duren.”

Verzorger

De eis van het OM ligt 2,5 jaar boven de gevangenisstraf die de rechtbank verdachte heeft opgelegd. De reden daarvan is dat die rechters mee hebben laten wegen dat de verdachte de vaste verzorger was van de baby. Dat is hij nu niet meer, omdat hij het gezin heeft verlaten.

Steken

Dat er nog steeds geprocedeerd wordt over iets wat in de herfst van 2012 is voorgevallen steekt de AG. Dit heeft met name te maken met de vele onderzoeken naar het letsel van de baby. De AG constateert dat daarbij de verdediging al jaren roept dat er zaken niet kunnen worden uitgesloten. “Maar daarbij is in de afgelopen 6,5 jaar geen stuk van de behandelend artsen overlegd dat de stellingen van de verdediging ook maar op een enkel punt onderbouwt.”

1 op de 6

Nederlandse statistieken geven aan dat er meer dan 115.000 kinderen per jaar worden mishandeld. De AG zegt dat één op de zes volwassenen kindermishandeling ziet, maar dat daar niets mee wordt gedaan. “Dat is niet omdat die volwassenen het niet ernstig vinden. Het is vaak omdat men twijfelt of men het goed zag of dat men bang is voor problemen.”

Het Gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.